Bern blokkeert Arabische miljoenen

De Zwitserse autoriteiten hebben honderden miljoenen frank aan banktegoeden en andere bezittingen van afgezette of omstreden Arabische leiders bevroren. Dat heeft het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren meegedeeld. Doel van de blokkade is te verhinderen dat hun aanhangers heimelijk het geld opnemen.

Van de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak en zijn omgeving is voor 410 miljoen frank (320 miljoen euro) aan tegoeden ontdekt en bevroren. Mubarak en zijn zoons Alaa en Gamal zitten vast voor verhoor over onder andere zelfverrijking, wat zij met kracht ontkennen.

Verder is 60 miljoen frank geblokkeerd van de afgezette Tunesische sterke man Zine al-Abidine Ben Ali. Zwitserland heeft ten slotte 360 miljoen frank herleid naar de Libische leider Moammar Gaddafi en zijn entourage, en geblokkeerd.

Tunesië en Egypte staan in contact met de Zwitserse gerechtelijke autoriteiten in verband met de teruggave van geld en andere bezittingen, aldus een woordvoerder van het Zwitserse ministerie. Tot dusverre hebben de twee landen nog geen feitelijke stappen ondernomen om het geld terug te krijgen.

De Libische autoriteiten hadden eerder ontkend dat Gaddafi er banktegoeden op nahield in Zwitserland, of enig ander buitenland. De betrekkingen tussen Zwitserland en Libië bekoelden scherp nadat de Geneefse politie in juli 2008 Gaddafi’s zoon Hannibal en diens echtgenote hadden gearresteerd op beschuldiging van mishandeling van huishoudelijk personeel. Libië haalde toen onder andere meer dan 5 miljard dollar van Zwitserse banken terug. (Reuters, AFP, AP)