‘Bergen lichamen Air France-crash 2009 mogelijk al binnen 48 uur’

Caption: This photo provided Tuesday May 3, 2011 by France's air accident investigation agency, the BEA, shows a sealed flight data recorder from the 2009 Air France flight that went down in the mid-Atlantic. French investigators have found and recovered the cockpit voice recorder from a 2009 Air France flight that plunged into the Atlantic Ocean, killing all 228 on board, the agency that probes air accidents said Tuesday. The machine that records cockpit conversations was located on Monday and raised from the ocean depths on Tuesday, a statement by the agency said. Investigators hope that the black box will help determine what caused the June 1, 2009 crash of Flight 447 from Rio de Janeiro, Brazil, to the French capital, Paris. (AP Photo/BEA, Johann PESCHEL) NO SALES
Caption: This photo provided Tuesday May 3, 2011 by France's air accident investigation agency, the BEA, shows a sealed flight data recorder from the 2009 Air France flight that went down in the mid-Atlantic. French investigators have found and recovered the cockpit voice recorder from a 2009 Air France flight that plunged into the Atlantic Ocean, killing all 228 on board, the agency that probes air accidents said Tuesday. The machine that records cockpit conversations was located on Monday and raised from the ocean depths on Tuesday, a statement by the agency said. Investigators hope that the black box will help determine what caused the June 1, 2009 crash of Flight 447 from Rio de Janeiro, Brazil, to the French capital, Paris. (AP Photo/BEA, Johann PESCHEL) NO SALES De tweede zwarte doos van het Air France toestel dat in 2009 neerstortte in de Atlantische Oceaan. Foto: AP / BEA

Franse onderzoekers zullen de komende 48 uur een eerste poging wagen om de lichamen van de passagiers van het in 2009 bij Brazilië neergestortte Air France-toestel te bergen.

Dat maakte een bron bekend aan persbureau AFP. Deze is echter zeer voorzichtig met uitspraken over de uitkomst van deze bergingsoperatie, omdat de lichamen zich al heel lang in zeewater bevinden en mogelijk in verregaande staat van ontbinding zijn.

Vanochtend werd de tweede zwarte doos gevonden van het verongelukte toestel. Zondag vonden onderzoekers van het Franse Bureau van Onderzoek en Analyse (BEA) al de eerste vluchtrecorder. Het BEA is verantwoordelijk voor het technisch onderzoek naar de ramp, waarbij alle 228 inzittenden om het leven kwamen.

Nu beide zwarte dozen gevonden zijn, kan begonnen worden met het onderzoeken van de oorzaak van de ramp. Het Franse ministerie van Transport laat weten dat als de informatie op de vluchtrecorders leesbaar is, het drie weken duurt om de oorzaak van de crash te achterhalen.

In 2009 stortte de Airbus van Air France neer in de Atlantische Oceaan, ten noorden van Brazilië, tijdens een vlucht op weg naar Parijs. De oorzaak is een mysterie, want de zwarte dozen met vluchtgegevens lagen op grote diepte en waren tot nu toe onvindbaar.

Eind maart startte de vierde zoektocht naar de zwarte dozen. Drie onderwaterrobots werden ingezet om op vier kilometer diepte de oceaanbodem tussen Brazilië en west-Afrika af te speuren.