Barenboïm dirigeert vredesconcert in Gaza

Met een ochtendconcert wil dirigent Daniel Barenboïm de bevolking van Gaza steunen.

De musicus Daniel Barenboïm geeft vandaag om 9.30 uur een ‘concert van de vrede’ in Gaza-stad om de bevolking daar te steunen. Barenboïm (68) zal het Orkest van Gaza dirigeren. Dat is een samengesteld orkest met leden van toporkesten uit Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Het optreden vindt plaats in het cultureel centrum al-Mathaf in Gaza-stad. Hij is van Russische afkomst, geboren in Argentinië, heeft ook de Israëlische nationaliteit en bezit een Palestijns paspoort.

Barenboïm zet zich al jaren in voor vrede in het Midden-Oosten en heeft vaker concerten gegeven om de strijd van het Palestijnse volk tegen Israël te steunen. In Israël is hij sterk omstreden, ook omdat hij daar muziek dirigeerde van Wagner, door veel Israëli’s verfoeid om diens antisemitisme en omdat Hitler van deze muziek hield. (AFP)