Barcelona in finale Champions League

Caption: FC Barcelona's Pedro Rodriguez, unseen, celebrates his goal with team mates during a semi final, 2nd leg Champions League soccer match against Real Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on Tuesday, May 3, 2011. (AP Photo/Andres Kudacki)
Caption: FC Barcelona's Pedro Rodriguez, unseen, celebrates his goal with team mates during a semi final, 2nd leg Champions League soccer match against Real Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on Tuesday, May 3, 2011. (AP Photo/Andres Kudacki) Spelers van FC Barcelona vieren de goal van Pedro Rodriguez in de tweede halve finale van de Champions League tegen Real Madrd. Foto: AP / Andres Kudaki

FC Barcelona gaat door naar de finale van de Champions League eind mei op Wembley.

In de tweede halve finale speelden de Catalanen vanavond thuis gelijk met 1-1 tegen Real Madrid. Pedro opende in de 53e minuut de score voor de thuisclub, maar Marcelo maakte elf minuten later gelijk.

Barcelona plaatst zich hiermee voor de zeventiende keer voor een Europese eindstrijd en breekt hiermee het oude Europese record van zestien finales dat de Catalanen deelden met Real Madrid.

Barcelona keert voor de finale terug naar het Wembley-stadion in Londen waar het in 1992 de Champions League won dankzij een vrije trap van Ronald Koeman en de leiding van trainer Johan Cruijff.

De vierde ‘Clasico’ in de stromende regen

De vierde ‘Clasico’ in korte tijd ging in Barcelona in de stromende regen van start. De bal in Camp Nou ging daardoor echter alleen maar sneller rond en na een aarzelende beginfase trok de thuisploeg steeds nadrukkelijker de regie naar zich toe.

Na een aantal kansjes over en weer kreeg Barça het na een half uur echt op de heupen. Binnen tien minuten moest Real-doelman Iker Casillas zes keer handelend optreden en hij voorkwam zo dat zijn ploeg tegen een nog grotere achterstand aan moest kijken.

In het licht van de koude oorlog die Real had gevoerd over aanstellerij van Barcelona-spelers was het tekenend dat een doelpunt van de Koninklijke vlak na rust werd afgekeurd. Cristiano Ronaldo had een fopduik gemaakt en daarbij Javier Mascherano neergehaald.

Even later was het wel raak aan de andere kant. Pedro rondde een steekpass van Andres Iniesta fraai af. Met de voorsprong dacht Barcelona de buit binnen te hebben, maar Real kwam terug. Angel di Maria speelde zich vrij en schoot keihard tegen de paal. In de rebound maakte Marcelo alsnog gelijk.

Barcelona ging daarna weer vlot naar voren voetballen in een poging het eigen publiek een zege voor te schotelen. Dat lukte niet, maar met een invalbeurt van Eric Abidal werd het Catalaanse publiek toch op zijn wenken bediend. De Fransman, al weken afwezig na een zware operatie, werd al tijdens het warmlopen hartstochtelijk toegejuicht.

‘De schande van Bernabeau’

Vorige week was het eerste duel in het Bernabeu stadion in Madrid al in winst geëindigd voor Barcelona. Eerder vandaag schreef internetredacteur Bart Hinke dat als Barcelona de finale zou halen, de schuld waarschijnlijk gegeven zal worden aan “de schande van Bernabeu” oftewel de rode kaart voor Real Madrid-speler Pepe van vorige week.

In die wedstrijd van een week geleden wonnen de Catalanen de eerste halve finale van de Champions League met 2-0 van hun aartsrivaal, waardoor zij al een grote voorsprong behaalden op Real Madrid.