78 miljard euro voor noodlijdend Portugal

Caption: Portuguese interim Prime Minister Jose Socrates greets people during the opening of the last stretch of a Lisbon ring road Saturday, April 16, 2011, in the outskirts of the capital. Socrates who resigned after opposition parties rejected his government's debt-reduction plan will run in the general elections to be held June 5.
Caption: Portuguese interim Prime Minister Jose Socrates greets people during the opening of the last stretch of a Lisbon ring road Saturday, April 16, 2011, in the outskirts of the capital. Socrates who resigned after opposition parties rejected his government's debt-reduction plan will run in the general elections to be held June 5. De Portugese interim-premier Jose Socrates. Foto: AP / Francisco Seco

Portugal heeft een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie bereikt over de financiële steun aan het noodlijdende land. Het gaat om 78 miljard euro over een periode van drie jaar.

Dat maakte het kabinet van demissionair premier Jose Sócrates vanavond bekend, meldt AFP.

Vorige maand werd de Portugese regering ontbonden. Een maatregel van president Anibal Cavaco Silva om te voorkomen dat Portugal net als Griekenland en Ierland economisch nog verder wegzakte. Op 5 juni zullen nieuwe verkiezingen gehouden worden.

Portugal onderhandelde sinds 12 april met het IMF en de EU over de financiële noodhulp. Socrates zegt dat na twee weken van onderhandelingen Portugal een “goede deal” heeft gesloten.

Trage formatie Finland maakt steun reddingsplan onzeker

Op 16 mei komen de Europese ministers van Financiën samen in Brussel om te stemmen over de noodhulp aan Portugal. Daar moeten alle lidstaten instemmen met de financiële hulp of afzien van stemming om de lening van 78 miljard te verstrekken aan Portugal.

De trage formatie van Finland maakt de uitkomst van de stemming enigszins onzeker, aangezien de beoogde Finse premier Jyrki Katainen het nieuwe voor een aanzienlijk euro-sceptisch parlement laat stemmen over de Finse steun aan het financiële reddingsplan.

Lees hier meer over de financiële crisis in Portugal.