Zwitserland bevriest honderden miljoenen van Gaddafi en Mubarak

De Zwitserse regering heeft tegoeden ter waarde van ruim 280 miljoen euro gelokaliseerd die kunnen toebehoren aan Moammar Gaddafi en zijn gevolg. De activa zijn volgens het beleid van de regering bevroren.

De Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Micheline Calmy-Rey maakte dit vandaag bekend op een diplomatenbijeenkomst in Tunis. Ze zei dat Zwitserland ook een bedrag van 320 miljoen euro heeft weten te traceren dat toebehoort aan Hosni Mubarak. Van Zine el Abidine Ben Ali heeft het land 45 miljoen bevroren.

Zwitserland heeft haar banken en andere financiële instellingen opgedragen mogelijke tegoeden van de drie mannen en hun voornaamste volgers vast te zetten. Dit om te voorkomen dat ze in het geheim worden opgenomen. De Zwitserse regering zegt dat Tunesië en Egypte reeds een gerechtelijke procedure zijn gestart om de activa op te eisen.