Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Zo is Osama bin Laden gevonden

De grootste klopjacht in de geschiedenis van de Verenigde Staten is vannacht in 40 minuten beslecht. Een reconstructie van het inlichtingenwerk, op basis van bronnen van The New York Times en The Guardian.

Geen kale grot in het Tora Bora-gebergte, maar een enorm herenhuis in een welgestelde buitenwijk van het Pakistaanse stadje Abbottabad. Dat was tot veler verrassing de schuilplaats van Osama bin Laden, de meest gezochte terrorist die deze nacht is omgekomen in een vuurgevecht met Amerikaanse Special Forces.

Koerier
Na de aanslagen van 11 september 2001 richtte de CIA zich op de vertrouwenskring rond Bin Laden, in het bijzonder zijn koeriers. Gedetineerden van de terroristengevangenis Guantánamo Bay gaven al vier jaar geleden het pseudoniem van een  koerier prijs die voor Khalid Shaikh Mohammed gewerkt zou hebben, een topman van Al Qaeda die de aanslagen op het WTC georganiseerd heeft en in 2003 werd gearresteerd.

Het duurde tot twee jaar geleden voordat de dienst een vermoeden had in welk gebied de koerier en zijn broer wonen. In augustus wist de dienst dit terug te brengen tot een groot herenhuis in Abbottabad, tientallen kilometers ten noorden van hoofdstad Islamabad. De CIA ontdekte dat er familie van Bin Laden woonde.

Osama niet online
De link was toen snel gelegd: in dit huis ter waarde van een miljoen dollar, omgeven door hoge muren met prikkeldraad, zou weleens Osama Bin Laden zelf kunnen wonen. Het viel op dat het huis nauwelijks ramen had en niet over een telefoon- of internetverbinding beschikte.

Afgelopen maart ving president Obama aan met een serie nationale veiligheidsbijeenkomsten. Op 29 april gaf hij het bevel tot een chirurgische ingreep, uitgevoerd door een klein team met helikopters. Volgens een bron bij het Amerikaanse leger heeft Bin Laden zich verzet. Hij en drie mannen werden gedood; de koerier, de broer van de koerier en een zoon van Bin Laden. Drie vrouwen raakten gewond. Eén helikopter moest tijdens de actie worden opgegeven en is door de eigen bemanning, zoals gebruikelijk bij verlies, vernietigd.

IT-consultant Sohaib Athar deed uit Abbottabad live via Twitter verslag van de luchtaanval op Bin Ladens villa. Overigens zonder dat hij wist wat er gaande was: het maakt hem volgens CNN tot de eerste die melding maakte van deze historische operatie. Om 01.00 uur lokale tijd maakte hij gewag van een helikopter boven zijn stad. “Ga weg helikopter”, grapte hij. “Voordat ik mijn grote vliegenmepper pak.” Even later trilden zijn ramen van een grote explosie. “Ik hoop niet dat het de start is van iets vuils”, twitterde hij. Daarna schreef hij dat er een vliegend object is neergestort. “Mensen zeggen dat het misschien een onbemand vliegtuigje was.”

Pas vanmorgen begreep Athar wat hij gezien had. “Uh oh, nu ben ik de man die live over de Osama-inval heeft geschreven zonder het te weten.” Athar, tevens eigenaar van een lokale koffiebar, wordt nu overspoeld met mediaverzoeken vanuit de hele wereld. Hij heeft inmiddels bijna 20.000 volgers op Twitter en excuseert zich voor het feit dat hij niet iedere journalist persoonlijk te woord kan staan.