Über-snobs

Het argument tegen de afschaffing van de monarchie wordt doorgaans weggemoffeld in een vraag: wat moet er dan voor in de plaats komen? In mijn oren klinkt dat altijd een beetje als de wedervraag van het gespeeld kwetsbare autoritaire regime dat toch niet van plan is om plaats te maken. Als de zichzelf in standhoudende archaïsche traditie het bindmiddel is van de samenleving, wat is die laatste dan eigenlijk waard?

Het waren weer dwaze dagen voor de anti-monarchisten. Onder de voorstanders van de toevalsdynastieën zijn dát trouwens de über-snobs: mensen die de idolate, vlaggenwapperende, royaltyjagers voor dom verklaren en zichzelf hoog boven het zooitje plaatsen. Op welke intelligentie, buiten die van henzelf natuurlijk, zouden zij ooit een republiek kunnen bouwen? En gelijk hebben ze, de koningsgezinden.

Toch was het een verwarrend weekeinde. Want wie houdt er nou niet van pracht en praal, van volkse feesten en een goede stemming? Is dat niet wat nationale cultuur moet zijn?

Maar zie de opgejaagde erfgenamen van historische ongelijkheid en je krijgt meteen een diep medelijden. Arme drommels op hun ongekozen pad waarop ze worden achterna gezeten door jan en alleman.

Zo mochten we ook onze eigen koning in spe ontwaren onder de onmenselijke overdaad in de Westminster Abbey. Hij zag er niet eens opgelucht uit, onze prins, ondanks het feit dat zijn eigen publiekelijk afgelebberde huwelijksfeest er allang op zat. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat hem geen nachtrust werd gegund. Want de volgende morgen stond hij alweer manmoedig een oer-Hollands spelletje eiertrappen te doen op de kasseien van een oer-Hollands stadje. Ja, ja, de tijden van de bedekte, maar opgeheven middelvinger tijdens het vrolijk zwaaien naar de onderdanen met de andere hand – misschien het enige spontane moment uit de moderne geschiedenis van het Nederlandse koningshuis – lagen alweer lang achter hem.

Wat mij dus deed denken aan de hoge prijs van het koningschap. Zonder beveiliging, staatsbezoeken en onderhoud van paleizen toch zo’n 40 miljoen euro per jaar. Het op één na duurste koningshuis van Europa.

Jammer dat de Raad voor Cultuur dáár niet over gaat.

Floris-Jan van luyn