Syrisch leger doet invallen in het hele land

Het Syrische leger heeft vandaag in het hele land invallen in huizen gedaan en tientallen arrestaties verricht. Het regime van president Bashar Assad probeert zo de opstand de kop in te drukken.

Volgens Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, zijn de afgelopen twee dagen honderden mensen opgepakt.

“De arrestaties gaan nog steeds door, van Deraa in het zuiden van het land tot de buitenwijken van Damascus en verder naar het noorden”, aldus Abdul-Rahman.

Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso heeft het leger versterkingen laten aanrukken naar de westelijke stad Zabadani, nabij de Libanese grens. De stad wordt volgens Osso omsingeld. Ook in de noordelijke steden Raqqa en Idlib zijn veel militairen aanwezig. Ze gaan van deur tot deur en doen huiszoekingen.

Ook heeft het Syrische leger de aanval op Deraa, het hart van de opstand, geïntensiveerd. De stad zit nu al een week zonder water, brandstof of elektriciteit. Gisteren werden de inwoners van Deraa wederom onder vuur genomen door tanks en scherpschutters van het Syrische leger.

“Ik ben nog nooit in mijn leven zo bang geweest”, zei een uit Deraa gevluchte Syriër gisteren.

Volgens Abdul-Rahman zijn door toedoen van de Syrische veiligheidstroepen tot dusver 545 mensen om het leven gekomen.