Superman is het beu en wil geen Amerikaan zijn

Amerika’s grote held Superman heeft zijn Amerikaans staatsburgerschap opgezegd.

Superman (Clark Kent), die in 1938 tot leven kwam in Action Comics aflevering 1, laat in nummer 900 van dat striptijdschrift weten het beu te zijn dat zijn daden „geïnterpreteerd worden als instrumenten van het VS-beleid”. „Waarheid, rechtvaardigheid en de American way – dat is allemaal niet genoeg meer”, zegt hij in het afgelopen woensdag verschenen nummer.

Hij maakt zijn voornemen bekend in het stripverhaal ‘The Incident’. Daarin krijgt Superman het aan de stok met de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president, die boos is omdat Superman naar Teheran is gegaan om daar de demonstranten tegen het mollah-regime te steunen. Maar omdat de Iraanse regering zijn daden afdoet als acties in opdracht van de president van de Verenigde Staten - Superman is immers hét icoon van de VS - besluit hij zijn Amerikaanse staatsburgerschap los te laten om ‘vanuit globaal perspectief’ voort te zetten.

De actie van Superman leidde tot heftige protesten vanuit conservatieve hoek. ‘Als Superman niet gelooft in Amerika, dan gelooft hij in niets meer’, schreef auteur Jonathan Last in een blog. En zo raakt Superman zijn rol als toevluchtsoord van conservatief Amerika kwijt -- op fora over stripfiguren wordt zelfs een verband gelegd met de samenzweringstheorieën over de nationaliteit van Obama, en er wordt ook gespeculeerd over de vraag hoe Donald Trump zal reageren op de onthechting van Superman.

Ondertussen voert de uitgever van de strip het woord namens zijn hoofdpersoon: „Superman is afkomstig van een verre planeet. Als personage en icoon belichaamt hij het beste dat Amerika te bieden heeft, en ook in dit verhaal blijft hij loyaal aan zijn nieuwe thuisland, en zijn wortels als boerenzoon uit Smalville, Kansas.” (NRC)