‘Strafeis tegen Sietske H. is extreem hoog’

De strafeis van twaalf jaar tegen Sietske H. is extreem hoog. Dat zeggen experts op het gebied van neonaticide, het doden van pasgeborenen. Morgen doet de rechtbank in Leeuwarden uitspraak in de zaak tegen de 26-jarige tandartsassistente uit Nij Beets, die terecht staat voor het doden van haar vier baby’s.

„Een ongelooflijk hoge strafeis”, vindt rechthistoricus Sjoerd Faber, die zich verdiepte in de geschiedenis van neonaticide. Hij kan zich niet herinneren dat de laatste jaren zo’n hoge strafeis werd gesteld. „Maar ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat de verdachte weigert mee te werken aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum.”

Volgens Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie, hebben lange gevangenisstraffen weinig effect bij neonaticide. „Ik vraag mij af wat het OM beoogt met Sietske H. Wordt zij in die periode behandeld? Moet de eis andere moeders afschrikken?” Dat laatste lijkt hem zinloos: „De overgrote meerderheid van de moeders snapt dat je met kinderdoding niets oplost”.

Ook Katinka de Wijs-Heijlaerts, die onderzoek doet naar de persoonlijkheid van vrouwen die neonaticide plegen, is verrast dat het OM de maximale straf heeft geëist tegen de tandartsassistente uit Nij Beets. Bij de zaken die de forensisch psycholoog in de periode 1994-2003 onder ogen kreeg, werden straffen van maximaal twee jaar opgelegd.

In Nederland komen per jaar tien tot vijftien gevallen van kinderdoding aan het licht. In een kwart van de zaken worden de kinderen binnen 24 uur na hun geboorte om het leven gebracht. Bijna tweederde van de kinderdoders is vrouw. De slachtoffers zijn meestal jongens.

Het OM acht Sietske H. volledig toerekeningsvatbaar. Omdat zij niet wil meewerken aan een uitgebreid psychisch onderzoek, kan niet worden nagegaan of zij een stoornis heeft.

Om 16:00 uur verschijnt (betaald) in NRC Handelsblad een uitgebreide voorbeschouwing op de uitspraak.