Rinser en Mortenson betrapt op leugens

Opnieuw komen pijnlijke feiten aan het licht over Greg Mortensons Drie koppen thee.

Vorige week brokkelde de reputatie van de Amerikaanse bergbeklimmer/weldoener/schrijver Greg Mortenson al af door een tv-reportage van het Amerikaanse station CBS. De makers van de reportage lieten weinig heel van zijn boek Drie koppen thee. Hierin beschrijft Mortenson hoe hij na een mislukte beklimming van de K2 gevangen genomen werd door de Talibaan en vervolgens terechtkwam in een Pakistaans dorp waar hij liefdevol werd verzorgd. Als dank schonk Mortenson het dorp een school. Later liet hij in Afghanistan en Pakistan nog eens 170 scholen bouwen. Alleen: er klopte niets van.

Na de reportage beweert nu ook de Amerikaanse bergbeklimmer/journalist Jon Krakauer dat er weinig waar is van Mortensons verhaal. Krakauer, die geld had gedoneerd aan Mortensons scholenproject, ontdekte dat hij pas een jaar na zijn mislukte tocht in een dorp terecht kwam. Ook was hij nooit door de Talibaan gevangen genomen. Krakauer schreef er een boekje over: Drie koppen bedrog.

Inmiddels maken ook de inwoners van het Pakistaanse dorp bezwaar tegen Mortensons beschrijving van hen als hasjrokende woestelingen. De dorpsbewoners overwegen juridische stappen. (NRC)

Ook schrijfster Luise Rinser deed zich anders voor: ze was meer nazi dan tot nu bekend was.

De Duitse schrijfster Luise Rinser (1911-2002) was een overtuigder nationaal-socialiste dan werd aangenomen. Dit blijkt uit Luise Rinser. Ein Leben in Widersprüchen, een biografie van de schrijfster door filosoof en dichter José Sánchez de Murillo. De biografie verscheen afgelopen zaterdag.

Van Rinser, die ongeveer dertig boeken schreef, was al bekend dat ze in de jaren dertig een lofdicht op Hitler had gepubliceerd. Dit werd toen beschouwd als een jeugdzonde.

Maar nu heeft José Sánchez de Murillo ontdekt dat Rinser als jonge lerares de joodse directeur van haar school heeft aangegeven. „Hierdoor profileerde ze zich en maakte ze carrière in de nazi-staat”, zegt Murillo in de krant Die Welt. Ze werd onder meer leidster bij de Bund Deutscher Mädel. (NRC)