Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

DNA-test wijst Bin Laden met 99,9 procent zekerheid aan

Twee leden van de Obama-regering hebben bevestigd dat DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad Osama bin Laden betreft die vandaag gedood is. Met 99,9 procent zekerheid is aangetoond dat het lichaam toebehoort aan het Al-Qaeda kopstuk. Het DNA zou op “meerdere manieren” getest zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe en waar de DNA-test is gedaan, maar hij zou Barack Obama hebben overtuigd het nieuws over de dood van Bin Laden te brengen. De bronnen binnen de Amerikaanse regering melden aan diverse internationale persbureaus dat de “initiele resultaten een zeer zekere overeenkomst” vertonen met het DNA genomen van Osama bin Ladens zus.

Osama bin Laden zou zijn geïdentificeerd met behulp van DNA dat enkele jaren geleden van zijn zus is genomen. Zij overleed toen aan kanker in haar hersenen in een ziekenhuis in Boston. De FBI haastte zich destijds om monsters van haar lichaam te nemen om zo later eventueel Osama bin Laden te kunnen identificeren. Het zou gaan om de hersenen en delen van huid en bloedstalen.

Lees ook ons liveblog over de dood van Osama bin Laden.