Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Rabarberwodka

Mijn man vindt het een wijvendrankje. Dat zal iets met de kleur te maken hebben, die teer is en roze als de dageraad, maar allicht heeft ’t ook met smaak van doen. Rabarber en likeur zijn vrouwendingen, zoals grote stukken gebraden vlees en bier mannendingen zijn.

En zoals het concept beer can chicken (een complete kip gespiest op een halfleeg bierblikje, geroosterd op de barbecue) slechts aan een mannenbrein kan zijn ontsproten, zo moet het een vrouw zijn geweest die voor het eerst op het idee kwam om alcohol te infuseren met rabarber. Mars en Venus liggen lichtjaren uit elkaar.

Geen sprake van dus, dat ik rabarberwodka zelf zou hebben uitgevonden: het idee lag al generaties lang vast in mijn vrouwelijk DNA. Toen ik op een dag een rabarberstengel overhield na het maken van een crumble, kon ik niet anders dan hem in stukken snijden, in een glazen pot stoppen en overgieten met wodka, om hem een week te laten macereren, te zien hoe de schil de vloeistof langzaam naar poederig roze deed verkleuren en te proeven hoe het kostelijke aroma zich nestelde in het vocht.

Sindsdien maak ik ieder voorjaar mijn wijvendrankje. Het recept is in de loop der tijd geëvolueerd tot iets waarvan ik durf te beweren dat ook mannen, mits misschien kleurenblind en niet onwelwillend ten opzichte van rabarber, het zouden kunnen waarderen. Ten eerste omdat er nog maar vrij weinig suiker in gaat, vele malen minder in elk geval dan in likeur. Ten tweede omdat ik aan de rabarber verse gemberwortel heb toegevoegd, hetgeen de wodka een buitengewoon prettige, tongprikkelende kick verleent.

Afijn, u moet het zelf weten, heren. Lekker met de mannen biertjes blijven drinken op Mars. Of toch een keer die stap wagen naar de roze planeet.

1 flinke stengel rabarber (hoe roder de rabarber, hoe mooier roze de wodka kleurt)

een paar cm verse gemberwortel

100 gram fijne kristalsuiker

350 ml wodka

verder nodig: een schone, goed afsluitbare glazen pot + een schone fles met schroefdop

Was de rabarber en gemberwortel, snijd ze met schil en al in plakjes en doe in de pot. Strooi de suiker erover en schenk er de wodka op. Sluit de pot af, en zet hem een week op een donkere plek. Schud de pot elke dag even, zodat de suiker langzaam maar zeker oplost. Giet de wodka vervolgens door een zeef in een maatbeker en voeg 350 ml water toe. Schenk de vloeistof over in een schone fles en plak er een etiket op. De rabarberwodka blijft op een donkere plek zeker een half jaar goed. De wodka-doordrenkte rabarber kan desgewenst nog worden opgekookt met een eetlepel water en geserveerd bij, bijvoorbeeld, vanilleijs.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.