Persstemmen

„De daden van deze man en zijn volgers hebben moslims en hun volgelingen in de wereld en speciaal in Pakistan in een precaire situatie gebracht. Er is geen twijfel dat de dood van Osama bin Laden een belangrijk succes is voor de „oorlog tegen terreur”. Aan de andere kant roept de manier waarop Osama is gedood en de plaats waar hij uiteindelijk werd ontdekt veel pijnlijke vragen op voor Pakistan.”

Dawn, Pakistaans dagblad

„Dit is een van de momenten dat er geen rode staten zijn of blauwe, alleen de Verenigde Staten; geen MoveOn-progressieven of Tea Party-conservatieven, slechts Amerikanen. Triomfalisme en onverbloemd pa-triottisme zijn aan de orde. We hebben hem gepakt. In de komende dagen wordt het tijd om de gevolgen van de dood van Osama bin Laden onder de handen van de CIA nader te beschouwen. Zal anti-Amerikaanse woede de situatie in het instabiele Pakistan uit de hand laten lopen? In een paar dagen of weken zou me dat iets kunnen schelen. Nu niet.”

Eugene Robinson, Washington Post

„Toen Osama bin Laden de oorlog verklaarde aan de Verenigde Staten in de jaren negentig, zei hij dat Amerika zich zou terugtrekken als de moslimterroristen hard genoeg toesloegen. De ononderbroken achtervolging die leidde tot Bin Ladens dood afgelopen zondag bewees dat dit verhaal van Amerikaanse zwakte fout was.(...) Al-Qaeda heeft allang zijn momentum verloren voor de dood van zijn leider.”

David Ignatius, Washington Post

„Ik verhuisde een jaar na de val van de Twin Towers naar Washington DC en de mensen gedroegen zich toen een beetje als in Londen gedurende de luchtaanvallen. We namen aan dat het een kwestie van tijd was tot Al-Qaeda weer zou toeslaan. Tien jaar later wachten we nog steeds. Er zijn veel complotten geweest, zeker, onschadelijk gemaakt door goed werk van politie en inlichtingendiensten of door geluk. Nu is de man dood. Dit is niet de triomf die het zou hebben geleken als Bin Laden tien jaar geleden was gepakt, omdat die tien jaar ons hebben geleerd dat we hem en zijn geraaskal niet zo hoefden te vrezen als we deden, tijdelijk maar intens, in de week toen ground zero nog rookte.”

Russell Douthat, The New York Times

„Bin Laden was slechts een deel van Al-Qaeda, hetgeen slechts een deel is van de islamitisch terroristische onderneming, hetgeen slechts een deel is van de islamistische beweging – dus de aankondiging van zijn dood door de Amerikaanse overheid maakt weinig verschil. De oorlog tegen de terreur is niet veranderd, laat staan gewonnen.”

Daniel Pipes, van conservatief weekblad National Review