Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Osama bin Laden gedood door Amerikaanse troepen

De meest gezochte man door de Verenigde Staten en het meesterbrein achter de aanslagen van 9/11 is dood. Amerikaanse troepen hebben Osama bin Laden in Pakistan tijdens een helikopteractie gedood en hebben zijn lichaam in handen. Dat heeft de Amerikaanse president Obama even na half zes vanochtend Nederlandse tijd tijdens een persconferentie gezegd. “Het recht heeft gezegevierd”, aldus de president. Lees hier ons liveblog

In het hoofd geschoten

Osama bin Laden is in zijn hoofd geschoten bij een operatie van een klein team elitetroepen in Abbottabad, waar hij volgens sommige bronnen eerst om genade vroeg. Pakistaanse media melden dat twee vrouwen en zes zonen van Bin Laden zijn gearresteerd. Ook kwamen twee zonen en drie anderen om bij de aanval op de verblijfplaats van de terroristenleider, zo’n twee uur van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De VS hebben DNA-tests uitgevoerd op het lichaam van de 54-jaar oude Bin Laden. Ook zijn gezichtsherkenningstechnieken gebruikt om vast te stellen dat het echt Bin Laden is. Het lichaam van Bin Laden is volgens de Amerikaanse regering inmiddels “begraven op zee”, overeenkomend met hoe de ‘islamitische traditie’ het voorschrijft.

Bekijk de aankondiging van Barack Obama:

‘Obama nu onbetwiste bevelhebber’

“Dit maakt Obama in één klap de onbetwiste bevelhebber, een rol die hij in de praktijk tot nu toe moest delen met de generaals”, zegt onze Amerika-correspondent Tom-Jan Meeus. “Hij zal daarnaast de leider van een jubelend land zijn – voor een paar dagen. Daarna zullen ongemakkelijke vragen opkomen: veranderde de dood van Saddam zoveel in Irak? Zal Al-Qaeda in staat zijn tot vergelding?”

Een foto van Bin Laden die is bewerkt om hem ouder te maken, om een idee te geven hoe hij er waarschijnlijk uit zou zien, gemaakt in 2010. foto Reuters / U.S. State DepartmentEen foto van Bin Laden die is bewerkt om hem ouder te maken, om een idee te geven hoe hij er waarschijnlijk uit zou zien, gemaakt in 2010. foto Reuters / U.S. State Department

In november eerste informatie over verblijfplaats

In november 2010 kreeg het Witte Huis de eerste informatie over de verblijfplaats van Bin Laden, in februari hadden ze een solide basis voor meer informatie. Onze correspondent Meeus: “Het komt volslagen onverwacht. Zijn verblijfplaats zal uitgelegd worden als nieuw bewijs dat Pakistan een onbetrouwbare bondgenoot is.”

Abbottabad ligt op ongeveer honderd kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het huis werd aangevallen door vier Amerikaanse helikopters met daarin teams van de Amerikaanse special forces. De helikopters waren vertrokken vanaf de Pakistaanse luchtmachtbasis Ghazi in het noorden. Een van de helikopters crashte tijdens de operatie, na vanaf het dak van het huis beschoten te zijn. Er vielen evenwel geen gewonden onder de Amerikaanse commando’s.

In Abbottabad is minstens één regiment van het Pakistaanse leger gestationeerd. Er wonen duizenden Pakistaanse militairen en de stad wemelt van de militaire gebouwen. Het aan Afghanistan grenzende stammengebied, waar Bin Laden zich volgens eerdere berichten zou hebben opgehouden, ligt op ongeveer een halve dag rijden afstand.

Amerikanen moeten nu wereldwijd oppassen tijdens het reizen, aldus de Amerikaanse regering, die daar een officiële waarschuwing voor liet uitgaan.

Feest in Verenigde Staten

Voor het Witte Huis in Washington is een volksfeest uitgebarsten. Mensen scanderen “USA! USA!” Ook bij Ground Zero in New York zijn veel Amerikanen samengekomen, waar Amerikaanse vlaggen worden gezwaaid en wordt gejuicht. Veel Amerikanen hadden de hoop opgegeven dat Bin Laden ooit gepakt zou worden. Oud-president George W. Bush, voor wie het doden van Bin Laden een persoonlijke missie was, noemde het een “geweldige prestatie”. De burgemeester van New York hoopt dat de dood van Bin Laden het leed voor de nabestaanden van 9/11 verzacht.

Pakistaanse Talibaan ontkennen dood Bin Laden

De Talibaan ontkennen de dood van Bin Laden, bij monde van de Tehrik-e-Talibaan in Pakistan (TTP), een los verband van dertien extremistische organisaties. De TTP worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen in Pakistan, en werkten samen met Bin Laden’s Al-Qaeda.

Een journalist van The Guardian sprak echter met een Talibaan-commandant in Kabul, Afghanistan. Die zei dat hij “erg verdrietig” is, maar dat “de Amerikanen blij zullen zijn”.

“In de islamitische wereld is Osama een gerespecteerd persoon en ik hoop dat alle moslims de handen ineen zullen slaan na zijn dood, en naast ons zullen gaan staan tegen Amerika.”

De commandant, ontsnapt uit een gevangenis in Kandahar, sprak tegen The Guardian over de telefoon vanaf een onbekende locatie.

Amerikanen vieren feest op Times Square in New York na de verklaring van Obama dat Bin Laden gedood is. Foto AFP / Timothy A. ClaryAmerikanen vieren feest op Times Square in New York na de verklaring van Obama dat Bin Laden gedood is. Foto AFP / Timothy A. Clary

‘Grote opluchting’

De Britse premier Cameron zei dat de dood van Bin Laden over de hele wereld voor ‘grote opluchting’ zal zorgen omdat hij niet langer in staat is om zijn wereldwijde terreurcampagne voort te zetten.

http://www.youtube.com/watch?v=h4vxE81MP7c

25 miljoen dollar op hoofd Bin Laden

Op het hoofd van Bin Laden stond 25 miljoen dollar. De FBI heeft zijn site nog niet geüpdatet, dit was de officiële wanted-omschrijving:

The Rewards For Justice Program, United States Department of State, is offering a reward of up to $25 million for information leading directly to the apprehension or conviction of Usama Bin Laden. An additional $2 million is being offered through a program developed and funded by the Airline Pilots Association and the Air Transport Association.
Usama Bin Laden is wanted in connection with the August 7, 1998, bombings of the United States Embassies in Dar es Salaam, Tanzania, and Nairobi, Kenya. These attacks killed over 200 people. In addition, Bin Laden is a suspect in other terrorist attacks throughout the world.
Bin Laden is left-handed and walks with a cane.

Obama vlak voor de legendarische toespraak Foto Reuters / Jason Reed Obama vlak voor de legendarische toespraak Foto Reuters / Jason Reed

Obama tijdens de toespraakObama tijdens de toespraak

Feest voor het Witte HuisFeest voor het Witte Huis

Lees hier ons liveblog.