Opvang kinderen duurder

De kinderopvang wordt de komende jaren duurder, vooral voor ouders met een hoger inkomen.

De eigen bijdrage voor kinderopvang zal de komende jaren harder stijgen voor ouders met een hoger inkomen. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Overigens wordt de kinderopvang de komende jaren volgens hem over de hele linie duurder.

De tegemoetkoming voor de opvang van kinderen door gastouders staat wat de minister betreft niet op de helling. Die vergoeding werd pas enkele jaren geleden ingesteld. In 2010 zijn de criteria voor gastouders verscherpt. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ontvingen vorig jaar 93.000 ouders een toeslag voor het gebruik van gastouderopvang.

Over de marktwerking in de kinderopvang was de VVD-minister positief. „De markt begint goed op gang te komen.” Ook grote marktpartijen zouden hun bijdrage aan de opvang kunnen leveren. Kamp prees de schaalvoordelen en de kwaliteit van grote kinderopvangcentra. (Novum)