Na fusie met Forward hoopt Tilburg snel terug te keren

Na zes seizoenen in de hoofdklasse zijn de hockeyers van Tilburg gedegradeerd naar de overgangsklasse. Volgens de voorzitter is dat slechts voor een jaartje.

Voorafgaand aan het degradatieduel met HDM zei hockeycoach Roger van Gent gisteren: „Het team met de meeste wil om te winnen, zal deze wedstrijd winnen.” En dat was HDM, dat met 4-1 te sterk was voor de hockeyers van Van Gent. Na zes jaar achtereen in de hoofdklasse te hebben gespeeld, degradeert Tilburg rechtstreeks naar de overgangsklasse. HDM, dat vorig jaar promoveerde, is voorlopig veilig maar zal nog wel play-outs moeten spelen.

„Het licht gaat nog niet uit”, zei Tilburg-voorzitter Rik Krens na afloop. „We zien de toekomst zelfs rooskleurig tegemoet.” Volgens hem is Tilburg verder gekomen dan Krens, sinds december 2009 clubvoorzitter, halverwege het seizoen verwachtte. „Het is dat we het thuisduel met HDM met 1-0 wonnen in december, anders hadden we toen al de handdoek in de ring kunnen gooien.”

Dat het dit seizoen zo slecht ging met Tilburg – landskampioen in 1960 en 1970 – ligt volgens Krens aan de naweeën van het wereldkampioenschap in India en nalatigheden van het voormalige clubbestuur. „Na het WK keerden twee Australiërs en twee Argentijnen vermoeid terug. Dat hebben wij onderschat. We hadden vorig jaar nog de ijdele hoop dat we met die buitenlanders kans maakten op play-offs.”

Dat viel tegen, Tilburg moest zelfs play-outs spelen om in de hoofdklasse te blijven. Krens: „Een aantal spelers wilde daardoor weg. Met als dieptepunt Joep van der Loo, die afgelopen zomer wilde vertrekken en daar zelfs een rechtszaak van maakte.”

Ook bleek dat het vorige bestuur nog geen analyse had gemaakt over de technische staf. Krens: „Het is natuurlijk vervelend om daarop terug te komen, maar veel zaken waren gewoon niet op orde.”

Mede door de aanstaande fusie met de plaatselijke overgangsklasser Forward – de fusieclub HC Tilburg wordt volgend seizoen met ongeveer 2.400 leden de derde hockeyvereniging van Nederland – is er een hoop veranderd. Voorzitter Krens: „Doordat we vanaf 1 juli gaan fuseren, moesten veel beleidszaken opnieuw worden opgestart. We zijn met een schone lei begonnen en hebben geleerd van eerder gemaakte fouten. Zo is de technische staf voor komend seizoen al op orde en zullen er in de zomer geen perikelen zijn rondom spelers zoals afgelopen jaar wel het geval was.”

In december besloot het bestuur dat de samenwerking met hoofdcoach Kai de Jager aan het eind van dit seizoen stopt en dat er per direct iemand aangesteld moest worden die hem kon helpen op de bank. „Hij is een goede coach, maar hij moet nog werken aan zijn communicatie en senioriteit”, zegt voorzitter Krens.

De club trok Roger van Gent aan, die als clubcoach al twee keer landskampioen werd met Den Bosch en één keer met Oranje Zwart. Op de vraag of Van Gent niet eerder ingehuurd had moeten worden, knikt voorzitter Krens instemmend. „We hebben daar te lang op gewacht. Dat kunnen we onszelf aanrekenen.”

Ondanks de degradatie naar de overgangsklasse blijft Van Gent aan als coach. Er zijn zelfs gesprekken gaande hem aan te stellen als technisch manager, zoals Hans Streeder en oud-bondscoach Roelant Oltmans dat zijn bij respectievelijk HC Rotterdam en Laren.

„Door de fusie met Forward heb ik volgend jaar een veel bredere selectie”, reageert Van Gent. In de zomer organiseert hij selectiewedstrijden. Ook is de club bezig om nieuwe spelers aan te trekken, maar Krens geeft toe dat dat door de degradatie moeilijk zal worden. „Toch ben ik ervan overtuigd dat we met een topcoach als Van Gent volgend jaar weer zullen promoveren naar het hoogste niveau en binnen vijf jaar in het linker rijtje eindigen.”