Melodische verfijning

CD Jazz

Kepera Trio & Yoram Lachish: Levantasy ***

De ethnojazzgroep Kepera Trio van pianist Rembrandt Frerischs, bassist Tony Overwater en drummer Vinsent Planjer deelt de liefde voor muziek uit het Midden-Oosten. In hun project Levantasy worden ideeën uitgewisseld met de Israëlische hoboïst Yoram Lachish. Ze noemen het ‘Oost-westerse interculturele muziekavonturen’, oftewel ethnojazz: overzeese noten met inhoud. Jazz, joodse en Arabische muziek zweven prachtig bij Levantasy. Er wordt gespeeld met ongebruikelijke ritmes. Levantasy draait om melodische verfijning: poëtisch, zacht, subtiel en elegant. Om bij weg te dromen, jazzimprovisatie is op dit album onderschikt aan een meer klassieke sfeer. En toch, als het ritme wordt opgevoerd in Perzische percussiestijl op de tombak, en Oost en West wat meer gaan wringen, wordt het spannender.

AMANDA KUYPER