Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Obama: ‘Behoud deze eenheid’ - Bin Laden was ongewapend - ‘Geronimo-E KIA’ - Ambassadeur Pakistan: Geen idee dat OBL hier woonde

Terroristenleider Osama bin Laden (codenaam ‘Geronimo’) is gisternacht in Pakistan gedood (E KIA - Enemy Killed In Action) door Amerikaanse elitetroepen. Het meesterbrein achter de aanslagen van 9/11 bleek in een villa nabij Islamabad en naast een legerbasis te wonen. Bin Laden werd op een Amerikaans vliegdekschip middels een DNA-test is geïdentificeerd. Vervolgens kreeg het kopstuk van Al-Qaeda een zeemansgraf.

Lees hier het nieuws over de dood van Bin Laden en bekijk de video van de persconferentie van Barack Obama. Hier een reconstructie van hoe Osama bin Laden is gevonden.

Het is nu 03:20 uur en het is niet duidelijk of er deze nacht nog veel nieuwe informatie over de dood van Osama Bin Laden zal vrijkomen. Deze liveblog wordt voor nu (na 22 uur) gesloten. Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn, kunt u die via www.nrc.nl volgen. Altijd snel op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Volg ons op Twitter.

Update 03:08 Een journalist van Time heeft gesproken met Sohaib Athar, de man die - zonder het zelf door te hebben - via zijn account op Twitter als eerste melding maakte van de aanval op de compound van Bin Laden. Athar vertelde de journalist dat hij Lahore had verlaten omdat er zoveel onrust is. Hij ziet het als ironisch dat hij vervolgens naast Osama Bin Laden is gaan wonen.

Update 03:00 Feisal Abdul Rauf, de imam die in New York een islamitisch centrum bij Ground Zero wil bouwen, reageert nu op CNN op de dood van Osama Bin Laden. Hij is hoopvol en bidt voor een betere relatie tussen de VS en de moslimwereld.

Update 02:42 Nog enkele Britse kranten van morgenochtend (via BBC):Update 02:32 Hij hoopt dat de eenheid die de Verenigde Staten gisteravond voelde behouden blijft.

It is my fervent hope that we can harness some of that unity and some of that pride to confront the many challenges that we still face.

Update 02:31 De president bedankt de ‘helden’ die betrokken zijn geweest bij de operatie. Hij brengt 11 september 2001 in herinnering.

Update 02:30 Obama heeft zojuist (met Amerikaanse vlag op zijn revers) gesproken. Hij ontving een staande ovatie van congresleden die bij een (eerder gepland) diner in het Witte Huis aanwezig zijn.

Update 02:25 Politico heeft een interessant verhaal over de computers van Bin Laden, die door de SEALs zijn weggehaald.

Update 02:20 CNN heeft het inmiddels al consequent over ‘supposed allies’ als het om Pakistan gaat. De redactie van de Amerikaanse nieuwszender lijkt niet te kunnen geloven dat Pakistan, zoals het land bij monde van de ambassadeur op CNN heeft beweerd (Update 00:59), van niets wist.

Update 02:14 Lees hier een goede reconstructie van hoe het nieuws naar buiten kwam.

Update 02:05 De voorpagina van The Sun van morgen: ‘BIN BAGGED’. Het onderkopje waarin wordt beweerd dat OBL zijn vrouw gebruikte als schild is dus niet waar (zie update van 00:32).

Update 01:52 @mpoppel meldt dat de stad Abbottabed in een Wikileaks-bestand over Guantánamo Bay voorkomt.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Abbottabad was previously mentioned in a WikiLeaks file about an al-Qaeda suspect at Gitmo http://bit.ly/mfHJrh

Het bericht gaat over een ‘Gitmo’-gevangene die een aantal keren met OBL in contact is geweest en die met zijn familie een tijd in Abbottabed heeft gewoond.

Update 01:51 Steeds meer bronnen melden dat Obama binnen nu en een half uur een korte persconferentie over OBL gaat geven.

Update 01:38 Tussendoor een dienstmededeling van de BBC. Het filmpje dat op Facebook de ronde doet en dat wordt omschreven als BBC-filmpje met beelden van de dood van Osama Bin Laden is géén BBC-filmpje.

Update 01:22 Het Witte Huis bevestigt het eerdere bericht van AP: Obama gaat donderdag naar New York om met nabestaanden van 11 september te praten.

Update 01:18 De codenaam van Osama Bin Laden, ‘Geronimo’, verwijst overigens naar een nogal halsstarrige indiaan.

Update 01:14 Toen Obama gisteravond zijn persconferentie gaf, keken er 7,8 miljoen mensen naar CNN, 4,8 naar Fox, 2.3 naar MSNBC en 12,4 miljoen op Twitter.

Update 01:10 AP meldt dat president Obama donderdag New York bezoekt naar aanleiding van het doden van Osama Bin Laden.

Update 01:03 Hier kun je precies lezen wat er bij CNN gebeurde toen gisteravond de aankondiging binnenkwam dat Obama een toespraak zou houden. “Get in. Now.” He said, “What is it?” I said, “I don’t know, but it’s important.”

Update 00:59 CNN heeft de uitspraken van P.J. Crowley (zie updates van 00:00 en 00:14) aangegrepen om de vraag op te werpen of de premier van Pakistan niet gewoon op de hoogte was van de aanwezigheid van Osama Bin Laden in Pakistan. De Pakistaanse ambassadeur Husain Haqqani ontkent die suggestie stellig.

Update 00:54 In afwachting van nieuws uit het Witte Huis hier een (niet serieus bedoelde) animatie die zender NMA maakte van de inval bij Osama Bin Laden:
http://youtu.be/UiDyrkU0WAQ

Update 00:38 The Huffington Post heeft een interessant verhaal over een klein spionagebedrijfje dat zou hebben geholpen bij het vinden van Bin Laden. [Zijpad: volgens diezelfde The Huffington Post gaat Twitter Tweetdeck kopen voor 40-50 miljoen dollar]

Update 00:35 Osama Bin Laden had toch geen wapen, meldt CNN nu op basis van informatie van ‘US Officials’.

Update 00:32 De gedode vrouw is niet een van Osama Bin Ladens vrouwen, meldt CNN. Het is onduidelijk wie de vrouw wel is. Ook is nog steeds niet zeker of ze als menselijk schild werd gebruikt. Eerder werd al duidelijk dat Bin Laden twee keer werd geraakt. Eenmaal in het hoofd, eenmaal in de borst. Daarna was Bin Laden, in termen van de SEALS: “Geranimo EKIA” - Enemy Killed In Action.

Update 00:31 De VN-Veiligheidsraad roept alle landen op om met dezelfde inzet te blijven zoeken naar terroristen.

Update 00:26 Time heeft trouwens een cover met een verhaal, komende donderdag:

Dit is het verhaal:

Update 00:23 Time heeft een leuk stuk over wat er in het Witte Huis gebeurde tijdens de operatie.
Update 00:18 CNN meldt dat het nog niet duidelijk is of er iets van de in totaal 27 miljoen dollar ‘bounty’-geld zal worden uitgekeerd.
Update 00:14 De Amerikaanse official waar het in de update van 00:00 om ging is P.J. Crowley, tot voor kort woordvoerder van Buitenlandse Zaken in de VS:

A year-and-a-half ago, Secretary Clinton was in Islamabad. I was with her and she mused out loud that it was hard for her to conceive that no-one in the Pakistani government knew where Bin Laden was. And now that we see that he’s in a compound close to retired military officers or to a garrison and a school, that question will come back up yet again.

Update 00:08 Even iets verduidelijken: de foto hieronder, waarop je het team van Obama bijeen ziet, is genomen op het moment dat ze naar een live videoverbinding keken.

Update 00:02 De codenaam voor Bin Laden was ‘Geronimo’. “We’ve IDed Geronimo”, werd er gezegd. Update 00:00 Een Amerikaanse official meldt dat het onvoorstelbaar is dat Bin Laden geen contact had met Pakistaanse overheden.

Update 23:56 De amateurbeelden van CNN zijn nogal trillerig en bevatten weinig nieuwe informatie: ze tonen een groot gebouw in een omgeving met iets minder grote gebouwen en tamelijk veel groen.

Update 23:46 CNN toont over enkele minuten nieuwe amateurbeelden van de compound van Bin Laden. Eerder meldde de zender al dat de SEALs het lichaam van Osama Bin Laden uitgebreid hebben gecontroleerd, ter identificatie.

Update 23:43 De VN-Veiligheidsraad veroordeelt het doden van Osama bin Laden niet, noemt het zelfs een cruciale ontwikkeling in de strijd tegen terrorisme.

Update 23:37 En hier staat een interessante infographic over het twittergedrag (5.106 tweets per seconde) rond Obama’s bekendmaking gisteravond (vanmorgen vroeg bij ons).

Update 23:35 Je kunt hier meer foto’s bekijken.

Update 23:27 Inmiddels heeft het Witte Huis dit beeld vrijgegeven: President Barack Obama and Vice-President Joe Biden, ontvangen live informatie over de missie waarbij Osama bin Laden werd gedood. (Foto Pete Souza)

Update 22.46 De VN Veiligheidsraad komt om 23.00 uur met een persverklaring omtrent de dood van Osama bin Laden.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel BREAKING -- BNO News: UN Security Council will adopt a Presidential Statement on the death of Bin Laden at 5 pm ET

Update 22.41 De Amerikaanse autoriteiten zullen de video-opnames “binnenkort” vrijgeven.

Update 22.35 Het Pentagon heeft laten weten dat er videobeelden zijn gemaakt van de uitvaart van Bin Laden. Dit zou dan een andere video zijn als waar inlichtingendiensten over reppen (21.58). Bin Laden heeft waarschijnlijk kort voor zijn dood nog een opname gemaakt. Het is nog niet duidelijk of het gaat om een geluidsopname, of een videoboodschap. De Verenigde Staten beschikken echter over informatie die er op wijst dat Al-Qaida op dit moment bezig is de opname te verspreiden. De timing van de opname zou toevallig zijn. Er is geen indicatie dat Bin Laden wist dat de VS hem op het spoor waren.

Update 22.00 Het nieuws rondom de dood van Osama bin Laden droogde in de loop van de avond dusdanig op dat een liveblog op dit moment niet meer nodig is. Wel houden we in de gaten of de video van Bin Laden (zie 21.58) beschikbaar komt. Zodra dit gebeurt, plaatsen wij deze op onze site. Zodra de ontwikkelingen omtrent de operatie van de Amerikaanse elitetroepen en de nasleep van het doden van de leider van Al-Qaeda weer aanleiding geven tot een live-verslag, kunt u uiteraard weer terecht bij nrc.nl. Voor nu, hartelijk dank voor uw belangstelling en een prettige avond toegewenst namens de redactie.

Update 21.58 Het Witte Huis verwacht dat een video-opname van Osama bin Laden, opgenomen vlak voor zijn dood, binnenkort zal komen bovendrijven. (AP)

Update 21.52 Ook senator Frank Lautenberg schaart zich bij de Amerikanen die hardop roepen om antwoord op de vraag hoe Bin Laden zo dichtbij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en naast een legerbasis kon wonen. De democraat onderstreept in een reactie fijntjes het feit dat Barack Obama 3 miljard dollar aan hulp voor Pakistan heeft gevraagd in 2012. “Voordat we ook maar 1 cent sturen, moeten we weten of Pakistan daadwerkelijk aan onze kant staat in de strijd tegen terrorisme.”

Update 21.43 Journalist Jeffrey Goldberg van het gerenommeerde Amerikaanse magazine The Atlantic twittert:

Twitter avatar Goldberg3000 Jeffrey Goldberg Right now, somewhere on planet Earth, a U.S. Navy Seal is walking around thinking, “I just shot Osama bin Laden in the face.” Unbelievable.

Update 21.40 De Amerikanen bouwden de villa van Bin Laden na om zo optimaal voorbereid te zijn op de operatie. Update 21.29 Het is zeer onwaarschijnlijk dat Osama bin Laden geen steun genoot in Pakistan. John Brennan, chef terreurbestrijding van de Amerikaanse regering, zwoer uit te zullen vinden hoe en door wie Bin Laden gesteund werd in Pakistan.

Update 21.24 Het is nog steeds onduidelijk hoe, of en wanneer de Pakistaanse autoriteiten en inlichtingendiensten betrokken zijn bij de Amerikaanse operatie waarbij Osama bin Laden is gedood. De CIA en de Pakistaanse collega’s van de ISI houden er een uiterst gespannen verhouding op na. Vorige week nog bleek dat ondervragers op Guantanmo Bay de ISI zien als terroristische organisatie.

Update 21.14 De dood van Bin Laden roept bij veel Amerikanen, met name New Yorkers, sentimenten op van 9/11. Velen reppen van gerechtigheid. Anderen staan stil bij de slachtoffers van die noodlottige dag. Bij Ground Zero worden bloemen gelegd met daarbij kaartjes:

“To all those who were lost that fateful day, you will never be forgotten, in loving tribute.”

Update 21.04 Waarom reageren Arabische leiders nauwelijks op de dood van Bin Laden? Update 20.57 De voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie Carl Levin denkt dat Barack Obama geneigd zal zijn het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan deze zomer “aanzienlijk te verminderen”. Obama begint volgens plan in juli met het terugtrekken van in totaal 100.000 manschappen. Levin denkt dat het doden van Bin laden deze beweging zal stuwen. Update 20.48 Inmiddels zijn enkele van de kaarten die de Amerikanen gebruikten voor de operatie gepubliceerd. Nrc.nl had het vanmiddag dankzij goed speurwerk van webredacteur Peter van der Ploeg al bij het juiste eind, in tegenstelling tot Google Maps.

Update 20.39 Er zouden in totaal vijf doden zijn gevallen: een zoon van Bin Laden, twee Al-Qaeda “bemiddelaars”, een echtgenote van Bin Laden die door hem gebruikt werd als menselijk schild en de terroristenleider zelf. Het is onduidelijk of de vrouw door Bin Laden zelf is gepakt om als schild te dienen, of dat de vrouw uit eigen beweging of door een ander tussen hem en de Navy SEALs is geplaatst. (Reuters)

Update 20.37 Brennan steunde het besluit van Obama om over te gaan tot de operatie. Maar hij laat doorschemeren dat er binnen de regering geen unanieme steun was. Hij herhaalt nog maar eens dat het 99,9 procent zeker is dat het om Osama bin Laden gaat. Update 20.30 Het briefje van Rutte aan Barack Obama waarin hij zijn Amerikaanse collega feliciteert met het behaalde resultaat.

I would like to add my voice to those who congratulate you with the special operation conducted by American forces in Pakistan under your leadership. The courage and determination of those who participated in the operation have to be praised. An important step in the decade-long quest for justice has been taken. A stark warning that terror does not pay, that justice in the end will prevail. Those who perished at the hand of terrorists on 9/11 will always be remembered.

Update 20.24 De Obama-regering is er nog steeds niet over uit of de foto’s van de dode Bin Laden openbaar worden gemaakt.

Update 20.22 Opvallend is dat Brennan zegt dat de Pakistaanse autoriteiten pas op de hoogte werden gesteld nadat de operatie succesvol was afgerond. Eerder werd door beide partijen gezegd dat de voorbereiding een samenwerking tussen beid elanden betrof. Of Bin Laden heeft geschoten tijdens de overval kon Brennan niet zeggen. Hij bevestigt een eerder bericht (17.58) dat het Al-Qaeda kopstuk zich achter vrouwen schuilhield en hen gebruikte als menselijk schild. Eén vrouw kwam om het leven.

Update 20.17 Brennan zegt dat Obama niet bereid was tot risico’s nemen als het ging om Amerikaanse slachtoffers. De Verenigde Staten vermoeden dat Bin Laden “een of andere vorm van steun” had waardoor hij in Pakistan kon verblijven. “We hopen de rest van Al-Qaeda met Bin Laden te begraven”, zei Brennan.

Update 20.11 Bin Laden zou levend gevangen zijn genomen “als die mogelijkheid zich had voorgedaan”. Dat zegt hoofd terreurbestrijding John Brennan.

Update 19.56 Volgens een Amerikaanse diplomaat is Osama bin Laden gedood terwijl hij zelf schoot op een lid van de Amerikaanse elitetroepen die zijn compound bestormden. Het schieten van de leider van Al-Qaeda werd beantwoord met “gericht spervuur” dat hem uiteindelijk het leven kostte. (AP) Update 19.51 De toespraak van Barack Obama (18.10) waarin hij de militaire leiding prijst voor de succesvol afronden van de operatie in Pakistan waarbij Bin Laden gedood werd. Tijdens de ceremonie op het Witte Huis werden postuum twee veteranen uit de oorlog in Korea geëerd. http://www.youtube.com/watch?v=Bnn_nv0u-Ck Update 19.46 De BBC laat vanaf Ground Zero weten dat de sfeer daar enigszins is omgeslagen. Waar eerst uitbundig gevierd werd, is er nu plaats voor meer terughoudendheid. Het gevoel van afsluiting van een tijdperk is er niet. De bevolking van New York verwacht dat de terreurdreiging aanhoudt. De Britse nieuwsdienst omschrijft het als een dunne scheidslijn tussen opluchting en op je hoede zijn. Update 19.32 De DNA-tests zijn gedaan aan boord van een Amerikaans vliegdekschip op de Arabische Zee. Daar kreeg Bin Laden ook zijn islamitische uitvaart alvorens hij te water werd gelaten. Update 19.30 NRC-correspondent in de Verenigde Staten Tom-Jan Meeus:

Osama bin Laden confronteerde de Amerikanen met hun zelfoverschatting. Dat ongemakkelijke gevoel is nu weg - al is het maar voor even. Bin Laden is de man die ’s werelds grootmacht tot twee onwinbare en onbetaalbare oorlogen aanzette. De man die spoorloos was sinds hij ontsnapte uit Tora Bora. De man die de Verenigde Staten een trauma bezorgde dat tien jaar na de aanslagen van 9/11 in het hele land, van Seattle tot Miami, bij de minste terreurdreiging nog altijd tot paniekreacties leidt.

Update 19.21 De huidige burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft gereageerd.

“De spirit van New York is sterker dan ooit. Tien vreselijke jaren geleden bezocht een vreselijk kwaad onze stad. We herbouwen vanuit het as en de tranen. Er is geen nieuwe, directe dreiging voor New York.”

Update 19.16 Hoeveel invloed had Bin Laden nog. Is zijn dood niet vooral van symbolische waarde. En wat betekent dit voor de toekomst van Al-Qaeda? Update 19.10 Premier Rutte heeft Obama een felicitatie gestuurd. Update 19.00 De voormalige schoonzus van Osama bin Laden, Carmen bin Laden, zegt dat hij nog liever doodging dan voor een gerechtshof te moeten verschijnen in Amerika. De vrouw, die twintig jaar geleden scheidde van Osama’s broer Yeslam, beweert dat het gedode kopstuk van Al-Qaeda machtige vrienden had die hem beschermden en financieel steunden tot het eind. (BBC) Update 18.54 Arabische leiders zijn zwijgzaam over het overlijden van Osama Bin Laden. Ze zijn terughoudend met het geven van reacties. (NOS) Update 18.54 Hillary Clinton laat weten dat samenwerking met Pakistan ertoe leidde dat de VS Bin Ladens compound wist te ontdekken. De samenwerking met het land blijft ook na de dood van Bin Laden bestaan, zegt ze. Update 18.52 Volgens de BBC-correspondent in Afghanistan is de regering aldaar blij dat Bin Laden dood is. En nog gelukkiger met het feit dat hij in Pakistan is gevonden. Volgens de Afghanen is dat een rechtvaardiging van hun opvatting dat Pakistaanse inlichtingendiensten jarenlang de Talibaan en Al-Qaeda hebben gesteund. Update 18.48 Reconstructie van de jacht op Bin Laden: Update 18.45 Meerdere islamitische geleerden veroordelen het zeemansgraf dat Bin Laden van de Amerikanen kreeg. Volgens hen doet het de islamitische traditie geweld aan en kan het spanningen tussen militanten en het westen doen aanwakkeren. De geleerden maken bezwaar tegen het zeemansgraf omdat dit volgens het geloof alleen wordt toegestaan als de overledene op zee het leven liet. Is dat niet het geval, dan dient het lichaam te worden begraven met het hoofd richting Mekka. (AP) Update 18.41 In Pakistan zelf zijn Bin Laden-aanhangers de straat op gegaan in de zuidelijke stad Quetta. Ze verklaarden hem tot de held van de moslimwereld. “Zijn martelaarschap betekent niet het einde van de beweging. Ze zal doorgaan en duizenden Bin Ladens zullen nog worden geboren”, aldus een Bin Laden-aanhanger. De menigte verbrandde Amerikaanse vlaggen en wenste de VS de dood toe. (AP) Update 18.36 Obama zei zojuist ook nog dat Amerika haar toewijding aan het zegevieren van het recht kracht heeft bijgezet. Hij prees ook de mensen die vandaag spontaan naar het Witte Huis kwamen om deze dag te vieren. Update 18.31 Volgens de Verenigde Staten kreeg Bin Laden een zeemansgraf omdat “geen enkel land beschikbaar was om het lichaam aan te nemen”. (Reuters) Update 18.28 Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er geen aanwijzingen voor dat Pakistan op de hoogte was van Bin Ladens verblijf in Abbottabad. (Reuters) Update 18.26 Obama noemde in zijn toespraak de wereld “een veiligere, beter plaats” vanwege de dood van Bin Laden. Update 18.22 De Amerikaanse Defensie heeft meer details gegeven over de islamitische uitvaart die Bin Laden kreeg aan boord van een vliegdekschip op de Arabische Zee.

“Voorbereidingen voor het zeemansgraf begonnen rond 01.10 uur plaatselijke tijd en waren rond 02.00 uur voltooid. Hierop volgde de islamitische uitvaart. Het stoffelijk overschot is gewassen en op een wit laken gelegd. Daarna is het in een verzwaarde zak geplaatst. Nadat gesproken was, is het lichaam op een hiervoor gereedgemaakte plank gelegd en deze is gekanteld. Hierop gleed het lichaam de zee in.”

Update 18.12 Obama spreekt ingetogen. In Amerika is het nu iets na twaalven in de middag. Hij eert de lieden en families van de mensen die de gebeurtenissen van vannacht hebben mogelijk gemaakt. Maar ook zij die in WOII hebben gestreden. Update 18.10 Barack Obama spreekt nu live op de Amerikaanse tv. Update 18.07 De CIA onderzoekt “grote hoeveelheden” materiaal dat tijdens de overval op Bin Ladens compound in beslag is genomen. Om wat voor materiaal het gaat, is (nog) onduidelijk. (Reuters) Update 18.00 Meer van de BBC-correspondente bij het Witte Huis: er zijn inderdaad foto’s van de gedode Bin Laden maar deze zouden wel eens “te bloederig” kunnen worden bevonden om ze openbaar te maken. Update 17.58 Volgens het Witte Huis was niet op voorhand besloten om Bin laden hoe dan ook te doden. Amerikaanse militairen mogen een persoon niet doden als deze zich overgeeft. Maar gezien het hier om Bin Laden ging, was de aanname van tevoren wel dat hij gedood zou worden. Volgens het Witte Huis verschuilde Bin Laden zich “laf” achter de rug van een vrouw. (BBC) Update 17.55 Het Pentagon meldt tevens dat Bin Laden een traditioneel islamitische uitvaart heeft gehad alvorens hij zijn zeemansgraf kreeg. “Aan boord van het vliegdekschip zijn religieuze riten uitgevoerd.” Update 17.51 Een van Osama bin Ladens echtgenotes heeft hem geïdentificeerd tijdens de overval van de Amerikanen op hun woning. Dat zegt het Pentagon tegen persbureau AP. Update 17.48 De voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie over Pakistan (zie ook 17.38):

“Het leger en de inlichtingendiensten van Pakistan moeten uitleg geven over de locatie en de lengte van de periode dat Bin laden daar zat. Daarnaast moeten ze ook verantwoorden hoe het kan dat dit compound schijnbaar voor Bin Laden gebouwd is en waarom dat zo dicht bij een Pakistaanse centrale legerbasis is gedaan.”

Update 17.44 Het Russische ministerie van BuZa heeft gereageerd op de dood van Bin Laden (BBC):

“De eliminatie van Osama Bin Laden - een afschuwelijk figuur, ‘terrorist nummer een’ - is een belangrijk moment in de strijd tegen het internationale terrorisme.”

Update 17.41 NRC-correspondent in het Midden-Oosten Guus Valk op twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De officiële verklaring van Hamas’ militaire vleugel, waarin #obl geprezen wordt als “Arab holy warrior” http://bit.ly/ma1wu0

Update 17.38

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie vindt dat Pakistan, haar leger en inlichtingendiensten “genoeg vragen te beantwoorden” hebben. Het is nog onduidelijk of en in hoeverre de Pakistaanse autoriteiten op de hoogte waren van het feit dat Bin Laden zich in het land, niet ver van de hoofdstad Islamabad, ophield.

Update 17.35 De minister van Defensie van het verenigd Koninkrijk, Liam Fox, tegen de BBC:

“We moeten ervoor waken de zaken niet et overdrijven. We hebben niet te maken met een organisatie van slechts één man. Al-Qaeda is een netwerk dat overal ter wereld geworteld is.”

Update 17.31 De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft ingenomen gereageerd op de dood van Bin Laden. Hij noemt het een “waterscheiding” in de strijd tegen terrorisme.

Update 17.27 Hamas en de Palestijnse Autoriteit verschillen van mening over het doden van Bin Laden door de VS. Hamas spreekt van een “moor dop een Arabische heilige strijder”. De Palestijnse Autoriteit juicht het “uit de weg ruimen” van de leider van Al-Qaeda toe en noemt het “een goede zaak voor de wereldvrede”.

Update 17.18 Nu Bin Laden door de FBI op de most wanted-lijst als ‘deceased’ staat aangegeven, is hij ervan af gehaald. Onder de negen andere terroristen op de lijst bevindt zich onder andere Ayman Al-Zawahiri, Bin Ladens rechterhand. De Amerikaanse overheid heeft omgerekend bijna zeventien miljoen euro over voor informatie over zijn verblijfplaats, een even hoog bedrag als voor Bin Laden was uitgeloofd. (Novum)

Update 17.12 Reacties uit Afghanistan: gemengde gevoelens bij dood Bin Laden. Update 17.07 En dus kon er vandaag op de most wanted-lijst van de FBI een kruis door de naam Osama bin Laden. Update 17.04 De volledige verklaring die Hillary Clinton vandaag deed: Update 16.56 Twee leden van de Obama-regering hebben bevestigd dat DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad Osama bin Laden betreft die vandaag gedood is. Met 99,9 procent zekerheid is aangetoond dat het lichaam toebehoort aan het Al-Qaeda kopstuk. Het is nog niet duidelijk hoe en waar de DNA-test is gedaan, maar hij zou Barack Obama hebben overtuigd het nieuws over de dood van Bin Laden te brengen. (Associated Press)

Update 16:54 De Iraanse officiële nieuwsdienst IRNA meldt dat Ramin Mehmanparast, woordvoerer van het ministerie van BuZa, zegt dat de Verenigde Staten geen troepen meer kunnen sturen onder het mom van de oorlog tegen terrorisme. Iran vindt dat het heeft geholpen bij die bestrijding, maar als dank plaatste George W. Bush het land in de As van het kwaad. Iran is vóór een aanpak van Al-Qaeda, maar tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan.

Update 16:50 Nu Bin Laden gedood is, is er voor de Amerikanen geen reden meer om nog met troepen aanwezig te zijn in het Midden-Oosten. Althans, dat vindt Iran.

Update 16:48 De burgemeester van New York ten tijde van de aanslag op het World Trade Center, Rudy Giuliani, hoopte in eerste instantie dat Bin Laden gevangen genomen zou worden, meldt de NOS.

“Toen ik hoorde dat hij dood was, dacht ik: dat is maar beter ook, want dan hoeven we niet drie of vier jaar een rechtszaak te voeren. Ik voel me voldaan dat het recht zijn beloop heeft gehad en bewonder de moed die de president heeft gehad om dit besluit te nemen; als het fout was gegaan, had iedereen hem de schuld gegeven. Ik voel me opgelucht, maar niet blij. Ik zie mensen feestvieren, maar dat voelt gek. Niets kan het verlies van al die levens uitwissen. Ook voel ik niks voor een feestje omdat dit niet zoiets is als het einde van de Tweede Wereldoorlog. De strijd gaat nog door.”

Update 16:43 Zo zag de woning van Bin Laden in Abbottadad eruit: Update 16:34 Een inwoner van Abbottadad, waar Bin Laden werd gevonden, vind het ongelofelijk dat het kopstuk van Al-Qaeda zo dichtbij verbleef.

“Het is zo dicht bij ons huis, ongelofelijk. Het is onbegrijpelijk dat hij zo dichtbij ons en het leger woonde. Moeilijk te zeggen of iemand hiervan op de hoogte was. Ik in elk geval niet, en ik kwam elke dag langs die compound.” - Syed Riaz Hussein tegen de BBC.

Update 16:29 Volgens Musharraf is het wel zo dat de actie van de VS een schending is van de Pakistaanse landsgrenzen.

Update 16:28 In Khartoum staat langs een zanderige weg een woning van twee verdiepingen. Sinds 1996 is het onbewoond. Destijds verliet Osama bin Laden de woning nadat hij door Soedan werd verdreven. Niemand wilde sindsdien in het huis wonen uit angst dat het een doelwit van geweld zou zijn. Update 16:24 Oud-president Pervez Musharraf van Pakistan zegt dat de dood van Bin Laden op de lange termijn positieve gevolgen zal hebben. (Reuters)

Update 16:12 De FBI haastte zich destijds om monsters van haar lichaam te nemen om zo later eventueel Osama bin Laden te kunnen identificeren. Het zou gaan om de hersenen en delen van huid en bloedstalen. De Britse krant The Telegraph heeft er een artikel over. Update 16:10 Osama bin Laden zou zijn geïdentificeerd met behulp van DNA dat enkele jaren geleden van zijn zus is genomen. Zij overleed toen aan kanker in haar hersenen in een ziekenhuis in Boston. (ABC)

Update 15:55 Er zijn beelden van Bin Laden in zijn complex, bevestigt de Amerikaanse regering. Maar die zijn nog niet vrijgegeven. Wel zijn er (zie 15:34) beelden van binnen het complex van Bin Laden. Hieronder twee beelden uit die video.

Update 15:41 De boodschap aan Al-Qaeda is hetzelfde, maar resoneert nu nog harder: jullie kunnen de rit niet uitzitten. Jullie kunnen ons niet verslaan. Jullie kunnen wel de keuze maken om Al-Qaeda de rug toe te keren en te participeren in een vreedzaam politiek proces.

“Remember: this is America. We will persevere and we will get the job done.” - Hillary Clinton

Update 15:37 Clinton: De voortdurende operatie zal net zo belangrijk zijn als voorheen. Het syndicaat van terreur van Al-Qaeda zal verslagen worden. Wij zullen onze inzet verdubbelen in het gevecht tegen Al-Qaeda en de Taliban, net als onze steun aan het Afghaanse volk en regering.

Update 15:36 Hillary Clinton: Ik weet dat niets het gemis van alle slachtoffers kan goedmaken. Maar ik hoop dat de nabestaanden iets van troost kunnen halen uit het feit dat er nu gerechtigheid is.

Update 15:34 Er zijn beelden van binnenin de villa waar Osama bin Laden is gedood. Bekijk ze bij ABC News door op onderstaande afbeelding te klikken.

Update 15:10: Meer over de hogere beursnoteringen vanwege optimisme over de liquidatie van Osama bin Laden: de futures van de Amerikaanse beurzen geven een half uur voor opening aan dat de Dow Jones Industrial Average (DJIA) en de Nasdaq een hogere opening tegemoet gaan. De S&P 500 futures staan 7,25 punten hoger op 1.374,25. Afgezet tegen de fair value, zal de DJIA omgerekend 65,64 punten hoger openen. De Nasdaq 100 futures staan 12,50 punten hoger op 2.425,75. Afgezet tegen de fair value, zal de Nasdaq omgerekend 12,33 punten hoger openen ten opzichte van de vorige slotstand.

Update 14:55: CIA-directeur Leon Panetta heeft tegen Reuters gezegd dat Al-Qaeda “vrijwel zeker” op zoek gaat naar wraak voor de dood van Bin Laden. “Bin Laden is dood, maar Al-Qaeda niet. De terroristen zullen hoogstwaarschijnlijk vergelding willen voor zijn dood, en wij moeten en zullen alert blijven.”

Update 14:50: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat over een half uur een verklaring afgeven, meldt BNO News. Update 13:43: Twee analyserende stukken over de dood van Bin Laden: Phil Stewart en William Maclean over wat er nu overblijft van Al-Qaeda, John Dickerson bij Slate over hoe president Obama de taak volbracht. Update 14:34: Wall Street lijkt hoger te gaan openen na het nieuws over de dood van Bin Laden. Ook op Europese beurzen stuwt de bekendmaking de handel.

Update 14:29: De Amerikaanse ambassade in Kabul gaf vandaag een verklaring uit waarin werd benadrukt dat de VS Afghanistan niet spoorslags zullen verlaten nu Osama bin Laden is geliquideerd. “Deze overwinning markeert niet het einde van onze strijd tegen het terrorisme. De grote Amerikaanse steun voor het Afghaanse volk blijft net als voorheen gewoon doorgaan”, schreef ambassadeur Karl Eikenberry. De NAVO deed een verklaring van gelijke strekking uitgaan. “De NAVO-bondgenoten en partners gaan door met hun missie om ervoor te zorgen dat Afghanistan nooit meer een toevluchtsoord voor extremisme wordt, maar zich ontwikkelt in vrede en veiligheid”, schrijft het bondgenootschap.

Update 14:27: Aanvullend op ons eigen overzicht van vanmorgen: website Poynter heeft verschillende voorpagina’s van (vooral Amerikaanse) kranten onder elkaar gezet. Hier het overzicht van The Washington Post. Update 14:13: De opdracht van de Amerikaanse troepen was om Bin Laden te vermoorden, niet om hem gevangen te nemen. Dat zegt een Amerikaanse official tegen Reuters.

Update 14:12: Bij de NOS nieuwe beelden van juichende Amerikanen. “This is epic. History in the making before our eyes.” Update 14:05: Saudi-Arabië, het geboorteland van Bin Laden, heeft officieel gereageerd. De staatstelevisie liet weten te hopen dat zijn dood “helpt in de internationale strijd tegen terrorisme en de verkeerde gedachten erachter”. Update 13:58: Bij ABC verschenen beelden van binnenin de compound van Bin Laden: http://www.youtube.com/watch?v=11g4yZk8BM4

Update 13:49 Het complex waar Osama bin Laden zich ophield:

Foto Reuters / Faisal MahmoodFoto Reuters / Faisal Mahmood

Update 13:34 De FBI heeft haar site met most wanted terrorists aangepast. Bin Laden heeft de titel ‘deceased’ meegekregen. Op het lijstje met de ten most wanted (dus niet alleen terroristen) staat Bin Laden er overigens nog wel gewoon bij als gezochte crimineel.

Update 13:30 Bekijk hier tien jaar aan video- en audioboodschappen van Bin Laden.

Update 13:21 Bij een moskee in Pakistan is een bom ontploft, waarbij vier mensen omkwamen, zo twittert Sky News:

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk AFP: Four people killed in bomb blast near Pakistani mosque hours after Osama Bin Laden is killed.

Update 13:20 De verklaring van VS-ambassadeur Hartog Levin, van de NOS:

Update 13:13: Volgens een correspondent van de BBC is het zeer waarschijnlijk dat de VS de Pakistaanse inlichtingendiensten niet bij de operatie hebben betrokken totdat deze volbracht was. Volgens hem was niet uit te sluiten dat Bin Laden dan getipt werd en zou kunnen ontsnappen. Update 13:02: Vanuit de Arabische Golfstaten is nog weinig vernomen. Saudi-Arabië, waar Bin Laden geboren werd, heeft nog geen verklaring afgegeven na het nieuws. De enige officiële verklaring komt uit Jemen, waar een anonieme official zei dat zijn dood “hopelijk het terrorisme in de wereld uitroeit.” De ministers van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten kwamen vandaag samen in de hoofdstad van de VAE, Abu Dhabi. Alle drie weigerden ze commentaar te geven (Reuters).

Update 12:55: De Pakistaanse Talibaan reageert door te dreigen met aanslagen op de Pakistaanse leiders, het leger en de VS. Woordvoerder Ehsanullah Ehsan verklaarde telefonisch tegenover Reuters dat “eerst de Pakistaanse president Asif Ali Zardari en het leger en daarna de VS ons doelwit zijn.”

Update 12:54: De Palestijnse islamitische politieke beweging Hamas heeft gereageerd op de dood van Bin Laden door het te veroordelen als het “vermoorden” van de “heilige Arabische strijder”. “We zien dit dat als een voortzetting van de Amerikaanse onderdrukking en het vergieten van het islamitische en Arabische bloed”, zei Ismail Haniyeh, hoofd van de Hamas in de Gazastrook. Hij benadrukte dat de Hamas en Bin Laden’s Al-Qaeda andere overtuigingen hebben, maar zei God te vragen “genade met hem te hebben”.

Update 12:49: De operatie waarbij Bin Laden gedood werd, werd uitgevoerd door 40 Amerikaanse militairen, zegt Fox News. Update 12:37 In Karachi, Pakistan, wordt veel extra gecontroleerd om mogelijke vergeldingsacties te voorkomen:

AFP / Rizwan TabassumAFP / Rizwan Tabassum

Update 12:32 De ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag wordt extra beveiligd. De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen:

“De dood van Bin Laden heeft de wereld niet veiliger gemaakt. Het gevaar áchter Bin Laden, de terreur en de positie van netwerken die niet staatsgebonden zijn, bestaat nog steeds. En daar stellen we ons ook op in. De verantwoordelijke diensten zijn extra alert.”

(NOS)

Update 12:29 Vlakbij de plek waar Bin Laden is gedood in Abbottabad is een helikopter neergestort, melden verschillende bronnen. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De twitteraar die bij toeval live verslag deed van de operatie sprak ook van het neerstorten van een vliegend object. Op beelden die op de Pakistaanse televisie zijn vertoond (zie hieronder) is, zo lijkt het volgens persbureau Reuters, een brandende helikopter te zien voor het complex waar Bin Laden zich ophield. Er is geen woord van officiële zijde over een eventueel neergestorte helikopter.

Foto Reuters / Geo TVFoto Reuters / Geo TV

Update 12:24 Irak heeft het veiligheidsniveau in het land verhoogd. Men is er bang voor vergeldingsacties na de dood van Bin Laden. (Reuters) Update 12:20 Reacties in de Arabische wereld, van de NOS:

Update 12.19 Premier Rutte zegt dat ‘een belangrijke slag is toegebracht aan Al-Qaeda, maar dat de strijd nog niet voorbij is.

“Het is buitengewoon goed nieuws, maar hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij.”

Volgens Rutte zijn er geen aanwijzingen dat er nu reden tot zorg is over eventuele aanslagen in Nederland, maar hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten zeer alert zijn. Update 12.14 Waarom werd de villa van Osama bin Laden niet gewoon gebombardeerd? Dat heeft volgens Martine Steenvoort van de Volkskrant twee redenen.

“Ten eerste had de missie het doel Osama Bin Laden te vangen of vermoorden. Bin Laden is neergeschoten in zijn villa nadat hij zich verzette toen de Amerikaanse troepen hem wilde arresteren. Met een bombardement zou een arrestatie uiteraard uitgesloten zijn. Ten tweede moest de operatie zo min mogelijk schade in de omgeving veroorzaken en omwonende burgers beschermen. Daarom bestond het Amerikaanse team van special forces (Navy Seals) uit slechts 24 man.”

Lees hier meer.

Update 12.01 Een Franse anti-terrorismerechter zegt dat de dood van Bin Laden betekent dat men voor een nieuwe uitdaging staat om aan het publiek uit te leggen waarom het gevecht tegen terrorisme door moet gaan. De rechter, Marc Trevidic, zegt dat het doden van Bin Laden ‘het einde van Al-Qaeda zoals wij dat kennen’ inluidt.

Update 11.53 In Pakistan bekijkt men de ochtendkranten, die het nieuws over de dood van Bin Laden daar mee hebben kunnen nemen:

Foto AP / Shakil AdilFoto AP / Shakil Adil

Update 11.47 Dit zou het complex zijn in Abbottabad, waar Osama bin Laden is gedood:

Foto Reuters / Abrar TanoliFoto Reuters / Abrar Tanoli

Update 11.46 Een persverklaring van de Britse islamitische jeugdorganisatie van de Ramadhan Foundation, bij monde van Mohammed Shafiq:

“Osama bin Laden has been responsible for preaching hatred and using terrorism to kill innocent people around the world and it would have been more suitable for him to be captured alive and put of trial in an international court for the crimes he has committed. Victims of terrorism by al-Qaida should have had the chance to see him brought to justice. Al-Qaida is a murderous organisation that runs totally against Islam, their actions to use terrorism around the world is not sanctioned by our faith, which promotes peace and protecting human life. Every human should be held responsible for their actions in a court of law and Osama Bin Laden is no different. There will be a need to calm and extra vigilance and that time is now. Despite seeing no justice for the victims in this world as Muslims we believe that now these crimes will be left to Allah to judge.”

(The Guardian)

Update 11.40 De Navo laat weten dat de missie in Afghanistan ook na de dood van Bin Laden moet worden voortgezet. (AFP) Update 11.37 Op Twitter en bij diverse media ging men de fout in door een gephotoshopt beeld van het ‘lijk’ van Osama bin Laden te publiceren. Update 11.35 De grootste klopjacht in de geschiedenis van de Verenigde Staten is vannacht in 40 minuten beslecht. Een reconstructie van het inlichtingenwerk, op basis van bronnen van The New York Times en The Guardian: Zo is Osama bin Laden gevonden. Update 11.34 De Turkse president Abdullah Gul noemt de dood van Bin Laden ‘een grote opluchting’. (Al Jazeera)

Update 11.20 De Britse premier David Cameron roept op voorzichtig te blijven. Hij zegt dat het veiligheidsniveau niet zal worden aangepast.

Update 10.42 Geen reactie, maar naar het schijnt is Osama bin Laden al begraven op zee. Update 10.27 De gerespecteerde commentator van The Guardian twittert:

Twitter avatar j_freedland Jonathan Freedland Death of #OBL is not just massive boost for Obama’s re-election prospects: gives him political cover to change tack/wind down in Afghanistan

Update 10.07 Volgens het Vaticaan zal Bin Laden zich voor God moeten verantwoorden. Woordvoerder Federico Lombardi zegt dat, terwijl christenen de dood van iemand ‘niet vieren’, het toch loont te herinneren dat ‘elk persoon verantwoordelijkheid heeft tegenover God en de mensheid.’

“Osama Bin Laden, weet iedereen, had de verantwoordelijkheid voor het verspreiden van haat onder mensen, en de dood van een onnoembaar aantal mensen, en het exploiteren van religie voor deze doelen.”

Update 10.09 De Italiaanse premier Silvio Berlusconi noemt de dood van Bin Laden ‘een geweldig resultaat in de strijd tegen het kwaad’. Update 10.03 Muzikanten laten van over de hele wereld via Twitter weten wat ze vinden van de dood van Bin Laden. Katy Perry:

Twitter avatar katyperry Katy Perry I believe in justice… but don’t u think that an eye for an eye will make the whole world blind? ☹ #revolutioncomesthroughlove #worldpeace

Mark Hoppus (Blink 182):

Twitter avatar markhoppus Mark Hoppus Love, thoughts and prayers to those we lost that day and since, and to the men and women still in harm’s way. The good guys won one tonight.

Benji Madden (Good Charlotte):

Twitter avatar benjaminmadden benji madden America! F#Ck Yeah!

Meer reacties bij Alt Press.

Update 9.43 De Pakistaanse regering laat weten dat de dood van Bin Laden een ‘grote tegenslag aan terrorisitische organisaties over de hele wereld’ is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land waar Bin Laden werd gedood, is het een bewijs van het succes van het gevecht van Pakistan en de wereld tegen terorrisme.

Update 9.42 Rond de plek waar in 2001 de aanslag op de Twin Towers werd gepleegd, waarvoor Bin Laden de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, wordt feestgevierd: http://youtu.be/PsxRl2oeV5k

Update 9.40 De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt ‘opgelucht’ te zijn dat Bin Laden is gedood. Volgens haar is hiermee de definitieve klap aan Al-Qaeda toegebracht.

Update 9.33 De regering van Jemen, waar Al-Qaeda erg actief is, verwelkomt de dood van Bin Laden.

“We verwelkomen deze operatie, en hopen dat er gerichte maatregelen worden genomen om terrorisme over de hele wereld te stoppen.”

Update 9.32u: Moslimbroederschap Het Moslimbroederschap in Egypte zegt dat de Verenigde Staten hun troepen uit Afghanistan en Irak moeten terugtrekken na de dood van Bin Laden.

“Met de dood van Bin Laden is een van de redenen van het geweld in de wereld verdwenen. Nu is het tijd dat Obama zich terugtrekt uit Afghanistan en Irak en de bezetting beëindigd.”

Update 9.27u: Rusland Het Kremlin zegt in een verklaring de dood van Bin Laden te verwelkomen. Update 9.22u: De Amerikaanse ochtendkranten De Amerikaanse ochtendkranten pakken morgenochtend Amerikaanse tijd groot uit met het nieuws over de dood van Bin Laden. De voorpagina’s van diverse kranten zijn al gepubliceerd en hebben we in een speciaal overzicht op een rij gezet.

Update 9.19u: De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague

Twitter avatar WilliamJHague William Hague Visited Tahrir Square & spoke about death of Bin Laden. Democratic change is the future in the Middle East.Terrorism will fail & be defeated

Update 9.16u: De Turkse president Abdullah Gül

“Ik heb met grote tevredenheid kennis genomen van zijn dood. De manier waarop hij geëlimineerd is kan als voorbeeld dienen voor iedereen op de wereld die tegen terroristenleiders strijdt.”

Update 9.13u: SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Uitschakelen Bin Laden belangrijk moment in strijd tegen terrorisme. Bestrijden terrorisme vraagt lange adem en volharding.

Update 9.02u: Palestijnse Autoriteit De Palestijnse Autoriteit noemt de dood van Bin Laden in een verklaring “goed voor de zaak van de vrede”:

“Dat we af zijn van Bin Laden is goed voor de wereldwijde vrede maar wat echt telt is dat we af moeten van de methoden - de gewelddadige methoden - die door hem gecreëerd zijn en zijn aangemoedigd door Bin Laden en anderen in de wereld.”

Update 8.58u: GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Groot succes voor de Amerikanen. Met de dood van de leider van Al Quaida is de strijd tegen terrorisme niet gewonnen, maar …1/1
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap er is een belangrijke slag toegebracht. Spijtig dat Bin Laden nooit voor het gerecht komt om verantwoording af te leggen voor zijn daden 1/2

Update 8.55u: Minister van Defensie Hans Hillen

“Het is misschien een mooie dag voor de wereld en de veiligheid. Maar terreur heeft vele gezichten en de meeste kennen we niet. Symbolisch is het misschien een goed moment, maar het is nog niet veiliger. Vergeldingsacties zouden altijd kunnen. Maar los daarvan is het goed dat de Verenigde Staten deze strijd gevoerd hebben. Jammer dat hij niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter. De strijd tegen terreur is nog niet over en waakzaamheid moet blijven.”

Update 8.54u: De Afghaanse president Hamid Karzai President Karzai van Afghanistan noemt de dood van Bin Laden “zeer belangrijk nieuws”. Hij zei ook dat de Taliban in zijn land een les moeten leren van zijn dood en hun gewapende strijd moeten staken.

Update 8.51u: Kenia Kenia bedankt Amerika in een reactie voor de dood van Bin Laden. Premier Raila Odinga zegt dat het nieuws positief is voor Kenia. Hij verwacht dat Bin Laden’s dood in eerste aanleg Al-Qaeda in paniek kan brengen, maar verwacht dat de beweging zich opnieuw zal organiseren.

Update 8.47u: Nicolas Sarkozy Het Franse presidentiële paleis heeft het volgende verklaard:

“De dood van Bin Laden is een gewichtige ontwikkeling in de wereldwijde strijd tegen terrorisme. Bin Laden was de belichaming van een ideologie van haat en het hoofd van een terroristische organisatie die duizenden heeft vermoord. Voor de slachtoffers van Al-Qaeda wordt gerechtigheid gedaan. De aantrekkingskracht van terrorisme heeft een historische nederlaag geleden, maar dit zal niet het einde van Al-Qaeda zijn.”

Update 8.35u: Sarah Palin Palin heeft de volgende verklaring over de dood van Bin Laden op haar Facebookpagina gepubliceerd:

“Americans tonight are united in celebration and gratitude. God bless all the brave men and women in our military and our intelligence services who contributed to carrying out the successful mission to bring bin Laden to justice and who laid the groundwork over the years to make this victory possible. It’s a testament to the hard work and dedication of these brave Americans who relentlessly hunted down our enemy. This is a victory for the American people, for the victims who were heartlessly murdered on September 11 and in Al Qaeda’s other numerous attacks, and for all the peace-loving people of the world. May God bless our troops and our intelligence services, and God bless America!”

Update 8.33u: Italië Rome noemt Bin Laden’s dood in een eerste reactie “een overwinning van het goede op het kwade”. Update 8.31u: De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle Eerste reactie vanuit Berlijn: Duitsland noemt de dood van Bin Laden “goed nieuws voor ieder mens op de wereld die vrijheids- en vredelievend is.” Update 8.28u: De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe Frankrijk noemt de dood van Bin Laden “een overwinning voor alle democratieën die strijden tegen het gruwelijke kwaad van terrorisme”:

“Frankrijk, de Verenigde Staten en andere Europese landen werken nauw samen in de strijd tegen het terrorisme. Dit is nieuws dat mij krachtig raakt. [...] We zullen alerter zijn dan ooit. De terroristische dreiging is nog steeds hoog, zoals we een paar dagen geleden in Marrakech hebben gezien. [...] De strijd tegen lafferiken die onschuldigen vermoorden is zeker nog niet gewonnen.”

Update 8.20u: De Australische premier Julia Gillard

“Al-Qaeda mag vandaag getroffen zijn, Al-Qaeda is nog niet verslagen. Onze oorlog tegen het terrorisme moet doorgaan. Wij zullen onze missie in Afghanistan voortzetten.”

Update 8.18u: Europees Parlement De voorzitter van het Europese parlement Buzek heeft verklaard:

“Wij zijn wakker geworden in een veiliger wereld.”

Update 8.12u: Amerikaanse bevolking In vele Amerikaanse steden zijn inwoners zondagavond laat de straat op gegaan om de dood van Bin Laden te vieren. Hieronder beelden van een juichende menigte bij het Witte Huis: http://www.youtube.com/watch?v=h4vxE81MP7c

Update 8.11u: Pakistaanse Talibaan Een bijzondere reactie van de Pakistaanse Talibaan: zij ontkennen dat Osama bin Laden is gedood.

Update 8.03u: Brandweerlieden New York Reactie van brandweermannen in New York op het nieuws van Bin Laden’s dood:

Update 7.59u: Council on American-Islamic Relations De in Washington gevestigde organisatie Council on American-Islamic Relations heeft als volgt gereageerd:

“Wij scharen ons achter onze landgenoten in het verwelkomen van het bericht dat Osama bin Laden, een bedreiging voor ons land, geëlimineerd is door acties van Amerikaanse militairen. Zoals wij herhaaldelijk sinds de aanslagen van 11 september hebben laten weten: Bin Laden vertegenwoordigde nooit de moslims of de islam. Sterker nog, naast de dood van duizenden Amerikanen veroorzaakte Al-Qaeda de dood van een ontelbare hoeveelheid moslims wereldwijd.”

Update 7.55u: Al-Qaeda-sympathisanten Persbureau Reuters heeft de eerste reacties op jihadistenforums geinventariseerd. Volgens Reuters zeggen sommige jihadisten dat het nieuws over de dood van Bin Laden niet waar is en, mocht het wel zo zijn, dat wraak genomen zal worden. Enkele reacties van jihadisten:

“Oh Allah, zorg dat dit nieuws niet waar is… Allah vervloekt je Obama”. “Oh Amerikanen… het is nog altijd legaal voor ons om jullie nekken door te snijden.” “Osama mag gedood zijn, maar zijn boodschap van jihad zal nooit sterven. Broeders en zusters, wacht af en aanschouw, zijn dood zal Pyrrusoverwinning zijn.”

Update 7.47u: Mark Rutte

“Belangrijke slag toegebracht aan Al-Qaeda. Maar hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij.”

Update 7.42u: De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman

“Ik prijs de Verenigde Staten voor het completeren van een missie die elf jaar duurde. Ze gaven nooit op en bleven jagen op de gevaarlijkste man in de wereld.”

Update 7.32u: Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner Speaker John Boehner noemt de dood van Bin Laden een “overwinning in onze voortgaande strijd tegen Al-Qaeda en radicaal extremisme over de wereld.” Hij geeft credits aan de Amerikaanse troepen, president Obama en oud-president Bush.

Update 7.28u: D66-leider Alexander Pechtold

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold OSAMA BIN LADEN DOOD http://t.co/xDzttCD Van mij had hij zich mogen verantwoorden voor een internationaal gerechtshof. Opsteker voor Obama

Update 7.27u: senator en oud-presidentskandidaat John McCain

“Ik ben dolgelukkig dat we ‘s werelds topterrorist eindelijk hebben. De wereld is een betere en een meer rechtvaardige plek nu Osama bin Laden er niet langer is. [...] Ik complimenteer de president en zijn team, evenals onze mannen en vrouwen in uniform en onze inlichtingenprofessionals, voor deze buitengewone prestatie. [...] Terwijl wij ons verheugen over het nieuws dat Bin Laden dood is, moeten we ons beseffen dat Al-Qaeda en zijn terroristische bondgenoten nog altijd gevaarlijke en vastberaden vijanden zijn en we moeten waakzaam blijven om ze te kunnen verslaan.”

Update 7.22u: India India noemt de dood van Bin Laden een “mijlpaal in de oorlog tegen het terrorisme”. De Amerikaanse bondgenoot heeft in een verklaring gezegd dat zijn dood de bezorgdheid over de veilige havens van terroristen in het Pakistan moet onderstrepen. De Indiase regering roept Pakistan op om de verantwoordelijken van de aanslagen van 2008 in Mumbai te arresteren. Update 7.08u: Geert Wilders

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Historische dag: Osama bin Laden, verantwoordelijk voor 3.000 doden op 9/11, is gevonden en gedood. Strijd tegen islamterreur gaat door.

Update 7.03u: premier van Israël Benjamin Netanyahu

“Dit is een doorslaand succes voor rechtvaardigheid, vrijheid en de waarden die alle democratische landen delen die schouder aan schouder en vastberaden vechten tegen terrorisme.”

Update 7.02u: premier van Groot-Brittannië David Cameron

“Osama bin Laden was verantwoordelijk voor de ergste terreurverschrikkingen die de wereld ooit gezien heeft - voor 9/11 en vele andere aanslagen, die het leven kostten aan duizenden, waaronder vele Britten. Het is een groot succes dat hij gevonden is en niet langer in staat zal zijn om zijn wereldwijde terreurcampagne voort te zetten. Het nieuws van Bin Laden’s dood zal grote opluchting brengen aan mensen over de hele wereld.”

Update 6.58u: burgemeester Michael Bloomberg van New York

“De dood van Osama bin Laden verzacht niet het lijden dat New Yorkers en Amerikanen dankzij hem moesten ondergaan, maar het is een ongelooflijk belangrijke overwinning voor ons land - en een ode aan de miljoenen mannen en vrouwen in ons leger en daarbuiten die zo hard voor ons land hebben gevochten.”

Update 6.57u: oud-president George W. Bush

“Deze gedenkwaardige prestatie markeert een overwinning voor Amerika, voor vredelievende mensen over de hele wereld en voor iedereen die geliefden verloren heeft tijdens de aanslagen van 11 september. De strijd tegen terreur gaat door, maar Amerika heeft vanavond een onmiskenbare boodschap gezonden: hoe lang het ook duurt, het recht zal zegevieren.”