kort nieuws

Slachtoffers aanslag Marokko bekend

Marrakech. - Alle doden van de aanslag in een café in Marrakech zijn geïdentificeerd. Dat laat een bron binnen het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan persbureau AFP. Volgens het nog niet verschenen onderzoeksrapport bevinden zich onder de slachtoffers acht Fransen, drie Marokkanen, een Brit, een Canadees, een Nederlander, een Portugees en een Zwitser. Op vrijdag werd de identiteit van het Nederlandse dodelijke slachtoffer bekend: een 33-jarige docent aan de Saxion Hogeschool in Deventer, die in Marokko was als reisleider. De aanslag op donderdag is nog niet opgeëist. Het is de bloedigste terreurdaad sinds de aanslag in Casablanca in 2003, toen er 33 doden vielen. (NRC)

Saleh blijft toch

Sana’a. - De Jemenitische oppositie overweegt escalatie van acties om president Ali Abdullah Saleh verder onder druk te zetten om af te treden. „Wij zijn de opties van escalatie aan het bestuderen en wachten op een Amerikaans-Europees standpunt over de weigering van Saleh om te ondertekenen”, aldus een oppositieleider tegen persbureau Reuters. Zaterdag weigerde Saleh op het laatste moment om het door de Golf Samenwerkingsraad bemiddelde voorstel te ondertekenen waarin hij binnen een maand afstand zou doen van de macht. In ruil daarvoor zou de president immuniteit krijgen voor rechtsvervolging. (Reuters)

Israël houdt geld in

Jeruzalem. - Het Israëlische ministerie van Financiën houdt de overdracht van omgerekend ruim zestig miljoen euro aan belastinggeld aan de Palestijnse Autoriteit op de Westoever tegen. Het geld wordt niet overgemaakt vanwege het akkoord dat Fatah onlangs met de militante Hamas-beweging heeft gesloten. Dat heeft minister van Financiën Yuval Steinitz gisteren gezegd. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat de grens tussen Egypte en de Gazastrook waarschijnlijk permanent open gaat. Israël is daar op tegen, omdat Hamas aan de macht is in de Gazastrook. (AP/Reuters)

Onderzoek Gbagbo

Abidjan. - Ivoorkust start aanstaande woensdag een verkennend onderzoek naar oud-president Laurent Gbagbo, meldde de huidige president Alassane Ouattara gisteren. Daarin zal gekeken worden of hij zich na het verliezen van de presidentsverkiezingen in november vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan gewelddadigheden tegen burgers. (AP)