Kinderlijke kijk

Als we de Muslim Council of Britain uit het Verenigd Koninkrijk mogen geloven is het debat over de islamitische hoofddoek ten einde gekomen. De Council heeft vorige week namelijk geoordeeld dat er überhaupt geen debat mogelijk is over de hoofddoek. Want het is helder: een moslimvrouw moet niet alleen haar haar, maar haar hele gezicht bedekken om aan de islamitische voorschriften te voldoen. Als ze dat niet doet, verwijdert ze zich van haar geloofsplicht, riskeert ze zelfs van haar geloof te vallen. En geloofsafval is de grootste zonde in islam, een zonde waarop de doodstraf staat. In wezen roept de Council, een overkoepelende organisatie van verschillende Britse moslimgemeenschappen, eigenlijk alle moslima’s op om een nikab, een gezichtssluier, te dragen.

Met deze oproep gaat de Council geheel voorbij aan de diversiteit van standpunten die al eeuwen bestaat op het terrein van de islamitische hoofddoek. Zo is niet duidelijk, ook niet in de Koran, wat moslima’s precies moeten bedekken zodra ze in contact komen met vreemde mannen. In ieder geval is niet expliciet aangegeven dat dat hun haar moet zijn, laat staan hun gezicht. Het kan net zo goed zijn dat moslima’s hun enkelsieraad of halsketting moeten bedekken, of gewoon hun schoonheid zodat ze niet verleidelijk overkomen.

De uitspraak van de Council dat de islam zegt dat het gezicht bedekt moet worden, getuigt van een rigiditeit die huivering- en lachwekkend is. En dat in tijden van grote verbroedering tussen moslims en niet-moslims, tijden waarin vrouwen godzijdank een andere positie innemen dan de slaafse van vroeger. Bovendien, beste Muslim Council, heeft U wel eens bedacht dat je je als vrouw ook netjes en bescheiden kunt gedragen zonder een hoofddoek?

Door de Council worden vrouwen beoordeeld op wat ze dragen. Vrouwen worden gezien als moslima’s niet om wat ze denken en doen, maar om hun doek. Niet het innerlijk geloof en de deugden zijn van belang, maar het uiterlijk. Anders gezegd: al is een vrouw zo giftig als een schorpioen of een slang, zolang ze maar een hoofddoek draagt telt ze mee. Terwijl een moslima die een engel is, maar geen hoofddoek draagt, wordt gezien als een zondaar en een halve afvallige.

Het is een kinderlijke kijk op de mens. De Muslim Council kijkt slechts naar het uiterlijk en ziet over het hoofd dat wat er zich afspeelt in de ziel van de mens eigenlijk de essentie is.

Naema Tahir (Groot-Brittannië, 1970) is schrijver en mensenrechtenjurist. Zij schrijft over de emancipatie van de moslimvrouw.