Google Maps zegt te weten waar Osama zat - maar klopt dat?

The area of a compound where it is believed al-Qaida leader Osama bin Laden lived seen in Abbottabad, Pakistan on Monday, May 2, 2011. Bin Laden, the glowering mastermind behind the Sept. 11, 2001, terror attacks that killed thousands of people, was slain in his hideout in Pakistan early Monday in a firefight with U.S. forces, ending a manhunt that spanned a frustrating decade. (AP Photo/Anjum Naveed)
The area of a compound where it is believed al-Qaida leader Osama bin Laden lived seen in Abbottabad, Pakistan on Monday, May 2, 2011. Bin Laden, the glowering mastermind behind the Sept. 11, 2001, terror attacks that killed thousands of people, was slain in his hideout in Pakistan early Monday in a firefight with U.S. forces, ending a manhunt that spanned a frustrating decade. (AP Photo/Anjum Naveed) Het complex waar Bin Laden zich ophield. Foto AP / Anjum Naveed

Wat de precieze locatie is van het complex waar Osama bin Laden zich ophield is nog niet vrijgegeven, hoewel er wel foto’s en beschrijvingen zijn. De jacht op Google Maps is geopend.

Update 20:32 Zojuist heeft het Amerikaanse leger de kaart van het complex van Osama bin Laden vrijgegeven. En wat blijkt? De neus voor topografie bij NRC is helemaal zo slecht nog niet: wij hadden de enige juiste locatie aangewezen. Vergelijk onderstaande afbeeldingen, van de Amerikanen, met de locatie die Steven Derix ontdekte onderin dit bericht.

Reuters / Department of DefenseReuters / Department of Defense

AFP / Department of DefenseAFP / Department of Defense

Waar is z’n complex precies? Google lijkt het te weten…

Bekend is dat Bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad is doodgeschoten, in een operatie van Amerikaanse elitetroepen (lees hier hoe). Google Maps zelf, zo schrijft Mashable, zou de locatie van de villa van Bin Laden hebben toegevoegd in haar kaartensoftware. Op de locatie is inderdaad een vrij groot huis te zien, met een dikke muur eromheen. (De locatie)

“[...] it was a mansion on the outskirts of the town’s center, set on an imposing hilltop and ringed by 12-foot-high concrete walls topped with barbed wire.” - New York Times

Muren van vijf meter hoog

Dat komt aardig overeen met de beschrijvingen die tot nu toe her en der in de media zijn verschenen. Men spreekt van een muur van een meter of vijf hoog, en ook binnen het complex nog enkele muren. Maar het roept toch vragen op, onder meer bij NRC-redacteur Steven Derix, die al lange tijd over terrorisme schrijft voor NRC Handelsblad.

“Ik geloof het eigenlijk niet. De foto’s die circuleren passen namelijk niet zo goed op de locatie van Google Maps, die op veel nieuwssites wordt geplaatst. Je ziet op de vrijgegeven foto’s een hoop bomen en een hoop groen. Ik kan me, als je de plek zo ziet, moeilijk voorstellen dat de foto’s op de plek die Google aangeeft genomen zijn.”

Op onderstaande foto’s is goed te zien hoe vrijstaand de villa van Bin Laden was, met een hoop bomen in de omgeving.

Foto Reuters / Abrar TanoliFoto Reuters / Abrar Tanoli

Foto Reuters / Faisal MahmoodFoto Reuters / Faisal Mahmood

Natuurlijk kunnen de bomen geplant zijn, nadat Google foto’s nam van de plek, en kan de omgeving een stuk groener zijn geworden in de loop der tijd. Maar het huis op de plek van Google lijkt toch te weinig ruimte te hebben om de vrije omgeving op de foto’s te verklaren, ondanks dat met een goede hoek een hoop op te lossen is. Op de locatie van Google zijn simpelweg veel meer huizen te zien, en een grote oprijlaan. Derix:

“Je ziet op de foto duidelijk een groen en vruchtbaar landschap rond het huis. Dat zie je niet op de locatie van Google. Bovendien staan er simpelweg veel te veel huizen omheen, terwijl uit de omschrijvingen blijkt dat het complex nogal afgelegen stond.”

Nog een mogelijkheid

Derix heeft een andere locatie gevonden waar Osama kan hebben gezeten, waarmee niet gezegd is dat dit daadwerkelijk de juiste plek is. Maar het moet gezegd worden: op deze locatie zijn twee schoorstenen (of iets dergelijks) op het dak te zien, die ook op de foto’s staan. Bovendien is van deze plek te bedenken waar de foto’s gemaakt kunnen zijn.

Het blijft nog even afwachten tot de Amerikaanse regering vrijgeeft waar Osama nu precies zat. Tot die tijd kan Google Maps afgestruind worden naar huizen met muren eromheen. En een flink grasveld.