Espresso met Gabrielle Giffords

De vrouw van de astronaut Het is de moeilijkste espresso tot nu toe. Het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords trilt verschrikkelijk met haar handen, maar uiteindelijk lukt het haar om een slokje te nemen. ‘Good,’ zegt ze. Het is haar eerste espresso sinds ze op 8 januari door haar hoofd werd geschoten bij een politieke bijeenkomst


De vrouw van de astronaut

Het is de moeilijkste espresso tot nu toe. Het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords trilt verschrikkelijk met haar handen, maar uiteindelijk lukt het haar om een slokje te nemen. ‘Good,’ zegt ze. Het is haar eerste espresso sinds ze op 8 januari door haar hoofd werd geschoten bij een politieke bijeenkomst in de plaats Tucson, Arizona. Het herstel verloopt voorspoedig, maar er is nog een lange weg te gaan. Kleine slokjes, korte zinnen. Een knipoog. Kraaienpoten die verraden dat ze lacht, dat ze wil lachen. We drinken espresso in het Kennedy Space Center. Afgelopen week zou haar man als commandant met de voorlaatste vlucht van de Endeavour de ruimte ingaan. Maar de lancering van de spaceshuttle werd op het laatste moment uitgesteld na een probleem met de motoren. Giffords was erbij. Ze zag haar man teruglopen. ‘Gelukkig, dacht ik,’ zegt ze. ‘Gelukkig blijft hij. Bij mij.’

De lanceerdatum van missie STS-134 naar het International Space Station staat nu gepland voor het einde van deze week. Afhankelijk van de onderzoeken en testresultaten. ‘Ik hoop,’ zegt Giffords. ‘Ook niet deze week.’ Ze probeert nog een slokje van haar espresso te nemen, maar de hoek is te moeilijk. ‘De ruimte,’ legt ze uit. ‘Nu te groot. Te ver.’ Ze gaat liggen. De vrouw van de astronaut. Ze doet haar ogen dicht. Voor haar herverkiezingscampagne als congreslid in 2012 heeft ze al ruim 125 duizend dollar ingezameld. Maar ook 2012 is ver. Even denk ik dat ze slaapt, maar na een tijdje komt ze langzaam overeind. ‘Ik wil niet dat hij gaat,’ zegt ze. ‘Naar de bakker. Mag. Naar de bar. Mag. Naar honkbal. Mag.’ Kraaienpoten die onderlopen met tranen. ‘Maar niet naar de ruimte.’