Duinbrand: twee man opgepakt

Twee branden in Noord-Holland hebben tientallen hectare duingebied verwoest. De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van brandstichting. Een van hen zou een brandbare vloeistof bij zich hebben gehad.

In de Noord-Hollandse duinen is gisteren aan het einde van de middag op twee plekken brand uitgebroken. Een grote brand in Sint Maartenszee was ’s avonds onder controle, een nog omvangrijkere brand in Schoorl woedde nog. In het duingebied zijn twee mensen aangehouden.

Tientallen hectaren stonden volgens de politie in brand. Doordat de brand midden in het duingebied woedde, was het voor de brandweer lastig om aan water te komen, aldus een woordvoerder.

In Schoorl werden gisteravond de bewoners van twee vakantiewoningen geëvacueerd. Verdere evacuaties waren volgens de woordvoerder niet aan de orde, omdat de brand zich richting de kust ontwikkelde.

In het duingebied zijn gisteren twee mensen opgepakt, zei Piet Bruinooge, de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, gisteravond op een persconferentie. Een van hen zou een brandbare vloeistof bij zich hebben gehad. Meer details kon Bruinooge niet geven.

Ook in Egmond aan Zee woedde enige tijd brand, maar de brandweer had het vuur daar snel onder controle. Verschillende brandweerkorpsen uit de regio werden ingezet voor het blussen van de branden, dat werd bemoeilijkt door de harde wind.

Zaterdag woedde in de duinen bij Bergen al een grote brand. Een fors stuk natuurgebied brandde af. Woensdag waren er al duinbranden in Castricum, Schoorl en Bergen. Het Noord-Hollandse duingebied wordt al enige jaren geteisterd door branden. Bij veel branden in het gebied wordt brandstichting vermoed. (Novum)