De barbecue als vergelding

Decennia ontbrak hij op mijn verlanglijst: de stacaravan. Sterker, die stond juist recent nog hoog genoteerd op de overmijnlijklijst, ergens tussen het trekken van de laatste verstandskies en een midweekje Eurodisney. Maar, precies zoals het cliché luidt, met kinderen wordt alles anders. Die willen groene ruimte. Dus, toch maar zo’n reuzebrooddoos gekocht. En inderdaad: aan

Decennia ontbrak hij op mijn verlanglijst: de stacaravan. Sterker, die stond juist recent nog hoog genoteerd op de overmijnlijklijst, ergens tussen het trekken van de laatste verstandskies en een midweekje Eurodisney. Maar, precies zoals het cliché luidt, met kinderen wordt alles anders. Die willen groene ruimte. Dus, toch maar zo’n reuzebrooddoos gekocht.

En inderdaad: aan die kinderen heb je geen kind. Ze vallen je hooguit lastig om geld te bietsen voor ijsjes uit de campingkantine. De duinen zijn dichtbij, net als de garnalenrijke branding. En in een boom honderd meter verderop broedt de buizerd. Kom daar maar eens om, in de hoofdstad.

Er zijn schaduwzijden. Aan de zonzijde bijvoorbeeld. Je knippert toch even met je ogen bij alweer dat liggend naakt pal aan het pad langs het blok sanitair. Of náákt, ze heeft nog net een veter aan. Die herschikt ze soms, want een spaghettistreepje wit zou toch nog lelijk detoneren bij die rugtatoeage die de Dag des Oordeels uitbeeldt. Of een overreden reiger.

Nog een minpuntje: binnen gehoorsafstand bevindt zich een manege. Ik heb nooit geweten dat die rijlesleraressen die braaf dravende meisjes zo vreugdeloos en neerbuigend toesnauwen, non-stop, een uur lang. Waarom die aspirant amazones dat kleinerende gefoeter allemaal pikken, blijft ook een raadsel. Die lessen beginnen ook nog eens erg vroeg. Soms nog vóór de overbuurman zijn eerste blik Beck’s heeft open geknerpt.

Oké, dit is allemaal verzonnen – vooral met dat over die tatoeage kan ik nog lelijk in de problemen komen. Maar niet dat van dat paardengedoe. Gelukkig heb ik in de barbecue een efficiënt vergeldingsinstrument ontdekt. Als de wind gunstig staat drijven de hoestwolken de buitenbak binnen en dan kun je nog net vanuit het rookgordijn horen hoe de kenau van dienst de les gedwongen ten einde verklaart.

Behalve voor chemische oorlogvoering is een barbecue voor meer zaken handig. Zo kun je er ook mee barbecuen. Tegenwoordig is het zogeheten ‘indirecte grillen’ in, bijvoorbeeld van deze cha siu.

Snijd de varkenshazen in repen met een breedte van twee parallelle vingers. Leng de instant cha siu-marinade aan met een half kopje water, leg daarin de varkenshaas en laat drie uur marineren. Nu zult u zeggen: koken met instantspul is een kookrubriek onwaardig, maar er is geen tekstruimte meer om hier de waslijst aan marinade-ingrediënten op te sommen.

Indirect grillen: je steekt de barbecue aan op de reguliere manier en schuift de kolen, wanneer deze goed gloeien, naar de twee zijden van de bak. Zet in het midden een aluminium druipbakje, giet daarin een bodempje water en leg daarboven het rooster met het vlees. Sluit vervolgens het deksel – of zet er een grote aluminium bak op – zodat het inwendige warm kan worden. Het grote voordeel hiervan is, dat de vleessappen niet in de kolen zelf druipen en in brand vliegen. Laat het vlees minstens twintig minuten roosteren. Snijd vervolgens in dunne plakjes en dien op met witte rijst en komkommersla.

Varkenshaas

kilo varkenshaaszakje (100 gr.) cha siu- marinade