Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Zeemansgraf voor Bin Laden zal vragen oproepen in islamitische wereld

U.S. Marines and sailors shoot pictures on the move of Osama bin Laden during the Wolf-Tactical Reconnaissance and Personal Protection training at the Indoor Small- Arms Range at Marine Corps Air Station Iwakuni in this U.S. Marine Corps handout photo dated January 21, 2010. Wolf-Tactical Reconnaissance and Personal Protection is better know as WOLF T.R.A.P.P. REUTERS/US Marine Corps/Lance Cpl. Chris Kutlesa/Handout (JAPAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
U.S. Marines and sailors shoot pictures on the move of Osama bin Laden during the Wolf-Tactical Reconnaissance and Personal Protection training at the Indoor Small- Arms Range at Marine Corps Air Station Iwakuni in this U.S. Marine Corps handout photo dated January 21, 2010. Wolf-Tactical Reconnaissance and Personal Protection is better know as WOLF T.R.A.P.P. REUTERS/US Marine Corps/Lance Cpl. Chris Kutlesa/Handout (JAPAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Amerikaanse mariniers oefenen hun schot op foto's van Osama bin Laden. Foto Reuters / US Marine Corps / Lance Cpl. Chris Kutlesa

Terroristenleider Osama bin Laden is na zijn dood vannacht bij een Amerikaanse operatie in Pakistan, naar Afghanistan gebracht en daarna op zee begraven.

Het lichaam van Bin Laden zou volgens strikte regels binnen de islamitische traditie begraven zijn, melden Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Dit betekent dat Bin Laden binnen vierentwintig uur na zijn dood begraven is.

Amerika stond voor een dilemma, want hoewel Bin Laden uit Saoedi-Arabië kwam, wilde dat land het lichaam niet laten repatriëren. Volgens de Verenigde Staten zou het ook lastig zijn een land te vinden dat het lichaam van Bin Laden wel zou willen aannemen. Bovendien zou men willen voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord wordt voor extremisten.

Daaraan lijkt maar ten dele te zijn voldaan, zegt NRC-redacteur Floris van Straaten.

“Dat details over de plaats van de begrafenis en de begrafenis zelf niet zijn verstrekt zal bij veel moslims kritische vragen oproepen, omdat Bin Laden helemaal niet op zee is gestorven, maar diep landinwaarts in de Pakistaanse plaats Abbotabad.”

In Karachi, Pakistan, worden de ochtendkranten met het nieuws van de dood van Bin Laden verkocht. Foto AP / Shakil AdilIn Karachi, Pakistan, worden de ochtendkranten met het nieuws van de dood van Bin Laden verkocht. Foto AP / Shakil Adil

Islamitische tradities

De tradities rond ter-aarde-bestelling in de islamitische wereld verschillen. Er bestaat wel consensus dat een lijk, als het even kan, zo snel mogelijk op het land onder de grond wordt begraven. Zeebegrafenissen worden alleen uitgevoerd als het te lang duurt om het land te bereiken, maar zelfs mensen die op zee zijn overleden worden bij voorkeur op land begraven.

Floris van Straaten:

“Gewoonlijk wordt het lijk van een man door andere moslimmannen eerst gewassen en vervolgens in een eenvoudige doek, veelal van wit katoen, gewikkeld. Daarna volgt een begrafenis, vaak al bij het volgende gebed. De dode wordt niet in een kist begraven en moet met het gezicht naar Mekka liggen. Onder het zingen van verzen uit de Koran strooien de aanwezigen vervolgens drie handen zand over de groeve. Veel Wahhabi’s, een orthodoxe stroming binnen de sunnitische islam waartoe Osama bin Laden behoorde, laten zich in een ongemarkeerd graf begraven. Grafmonumenten zijn voor hen uit den boze. Ook de Saoedische koning Fahd liet zich bij voorbeeld in 2005 in een uiterst sober graf begraven.”

Lees hier de reactie’s van over de hele wereld op de dood van Bin Laden.

Lees hier hoe hij is gepakt.