Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Bin Laden ging al schietend ten onder tegenover Navy SEALs’

Osama bin Laden op de voorpagina van een Colombiaanse krant.
Osama bin Laden op de voorpagina van een Colombiaanse krant. Foto AFP / Raul Arboleda

Volgens een Amerikaanse diplomaat is Osama bin Laden gedood terwijl hij zelf schoot op een lid van de Amerikaanse elitetroepen die zijn compound bestormden. Het schieten van de leider van Al-Qaeda werd beantwoord met “gericht spervuur” dat hem uiteindelijk het leven kostte.

De diplomaat sprak op basis van anonimiteit met persbureau Associated Press (AP) omdat sommige aspecten aan de missie vertrouwelijk zijn. Hij “is bekend” met de operatie en zegt dat een peloton van rond de twintig Navy SEALs (wiki) met nachtkijkers is gedropt binnen de muren van Bin Ladens compound. Ze daalden af via touwen uit Chinook helikopters.

De overval met de daaropvolgende schotenwisseling zou veertig minuten hebben geduurd. De SEALs zouden Bin Ladens lichaam na afloop hebben meegenomen en de gedetineerden hebben overgedragen aan Pakistaanse autoriteiten. Bin Laden werd uiteindelijk op een vliegdekschip geïdentificeerd door DNA-onderzoek.

De BBC meldde eerder dat Bin Laden zich “laf” had schuilgehouden achter een vrouw. Lees meer in ons liveblog over de dood van Osama bin Laden.