Zoon Gaddafi gedood in luchtaanval

This image is on a tour organized by the Libyan government, and inspecting the damage to the Libyan leader Muammar Gaddafi house in the Area of Gargour, after an air raid in Tripoli, Libya, April 30, 2011. Sayf al-Arab Kadhafi, embattled Libyan leader Moamer Kadhafi's youngest son, was killed in an airstrike on Saturday, a government spokesman said. AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Het huis van Saif al-Arab Gaddafi. De foto is genomen tijdens een tour georganiseerd door de Libische regering. Foto AFP / Mahmud Turkia

De jongste zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Saif al-Arab Gaddafi (29), is gedood bij een luchtaanval van NAVO-vliegtuigen. Moammar Gaddafi zelf overleefde de aanval. Dat meldt persbureau Reuters.

Ook zouden drie kleinkinderen van de Libische leider zijn gedood. Moammar Gaddafi zou zelf met zijn vrouw ook aanwezig zijn geweest in het huis dat werd beschoten, maar hij is ongedeerd. Vrienden en familie raakten gewond, zegt een regeringswoordvoerder. Volgens de woordvoerder was de aanval een ‘directe poging om de leider van het land te doden’. De Libische regering noemt de aanval ‘illegaal en een oorlogsmisdaad’.

Libische regeringsfunctionarissen hebben het getroffen huis, dat door minstens drie raketten is geraakt, aan journalisten laten zien. Het dak was ingestort. In de tuin stond een tafelvoetbaltafel. Het huis stond in een rijkere wijk van de hoofdstad Tripoli en zou eigendom zijn van Saif al-Arab.

Op de foto, genomen tijdens een tour georganiseerd door de Libische regering, is een stuk van wat een raket van de NAVO zou zijn, in het verwoeste huis van Saif al-Gaddafi. Foto Reuters / Louafi LarbiOp de foto, genomen tijdens een tour georganiseerd door de Libische regering, is een stuk van wat een raket van de NAVO zou zijn, in het verwoeste huis van Saif al-Gaddafi. Foto Reuters / Louafi Larbi

Saif al-Arab (1982) is een minder publiek figuur dan de andere zonen van Gaddafi. Hij heeft gestudeerd in München, waar hij in een Ferrari rondreed en er handeltjes op nahield.

Uit een profiel van de BBC:

“Very little is known about Saif al-Arab, one of Gaddafi youngest sons. In 2008 his Ferrari was impounded by German police because of a noisy exhaust, according to a report in the UK’s Daily Telegraph newspaper. He was said to be a student in Munich at the time.”

In Benghazi, het bolwerk van het verzet tegen Gaddafi, zijn mensen juichend de straat opgegaan na het vernemen van het nieuws over de dood van Saif al-Arab.

Het is niet de eerste keer dat Moammar Gaddafi op de plek is waar een luchtaanval wordt uitgevoerd die een van z’n kinderen doodt. In 1986, schrijft CNN, voerden de Verenigde Staten een luchtaanval uit op het complex van Gaddafi. De leider overleefde, maar zijn geadopteerde dochter Hanna Gaddafi werd gedood.

    • Peter van der Ploeg