‘Kom vandaag niet naar Eindhoven’

De binnenstad van Eindhoven is vol. De gemeente spreekt van een ‘mooi feest’, maar adviseert niet meer af te reizen naar de stad.

Koninginnedag in Eindhoven is al jarenlang is een groot feest. Vorig jaar kwamen er 120.000 bezoekers. De Koninginnenacht in de Brabantse stad is gemoedelijk verlopen, liet de politie eerder weten. Er hoefde nauwelijks te worden ingegrepen. Zestien mensen werden aangehouden, dat aantal lag lager dan op een normale stapavond, zo meldt persbureau Novum.

“We raden iedereen aan niet meer naar Eindhoven af te reizen om Koninginnedag te vieren in verband met de enorme drukte.” - de gemeente Eindhoven op haar website

Ook Rotterdam en Utrecht overvol

Ook in andere steden is het druk. De Rotterdamse politie adviseert niet meer met de auto naar de stad komen. De gemeente Utrecht meldde rond 15.30 uur dat het plein ’t Wed erg vol is en raadde mensen aan naar een ander plein te gaan.

Meer bezoekers in Amsterdam

De Koninginnedagviering in Amsterdam trekt tot nu toe meer bezoekers dan vorig jaar. Rond 12.00 uur waren negentigduizend bezoekers met de trein naar Amsterdam gekomen. Vorig jaar waren dat er rond hetzelfde tijdstip 84 duizend, meldt een woordvoerder van Prorail. Rond 14.45 uur was dat aantal opgelopen tot 172 duizend.

Het is volgens haar druk, ‘maar de sfeer is goed’. Vorig jaar werd het treinverkeer ernstig ontregeld door raddraaiers die aan de noodrem trokken en op het spoor gingen lopen. Tot nu toe is twee keer aan de noodrem getrokken, om 09.30 uur en om 11.00 uur.

Het Museumplein is in korte tijd volgestroomd, liet de Amsterdamse politie rond 14.45 uur weten. “Het is druk, maar de sfeer is feestelijk.” Twee uur later was het nog niet vol. Op het plein wordt voor de elfde keer het Radio 538-Koninginnedagfeest gehouden. Vorig jaar kwamen daar verspreid over de hele dag driehonderdduizend mensen op af.

Rond 16.00 uur werden delen van de Hobbemakade, Ceintuurbaan en Stadhouderskade afgesloten vanwege de grote drukte. Het Rembrandtplein is erg vol, liet de politie rond 16.45 uur weten.