Militairen en 48 betogers gedood in Syrië, VN veroordeelt en onderzoekt

Demonstraties braken uit in onder meer Deraa. Foto AFP

Op de gezworen Dag van Woede braken vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus grote protesten uit. In Deraa zijn door “bewapende terroristen” vier militairen gedood, meldt het staatspersbureau. Een ziekenhuismedewerker spreekt van vijftien doorzeefde lichamen van demonstranten in die stad. De soldaten werden aangevallen bij hun militaire post, twee van hen zijn gekidnapt. Mensenrechtenorganisaties melden vandaag 48 gedode betogers, waaronder twee kinderen, in diverse delen van Syrië.

Update 18.16 uur: Op een VN-top in Geneve heeft de Mensenrechtenraad Syrië scherp veroordeeld voor het gebruik van dodelijk geweld tegen vreedzame demonstranten. Het orgaan gaat de moorden en andere misdaden tegen de menselijkheid onderzoeken.

Dag van Woede om moordpartij te herdenken

“Werp het regime over!”, zongen betogers volgens Reuters terwijl ordetroepen traangas afvuurden in Damascus. De demonstranten hebben gezworen de demonstraties tegen het regime van president Bashar al-Assad voort te zetten. Vandaag is voor hen Dag van Woede om de moordpartij van vorige week te herdenken waarbij 112 mensen om het leven kwamen.

Ook duizenden mensen in Koerdische regio’s in het oosten van Syrië demonstreerden vandaag. Ze verklaren solidair te zijn met de oppositieleiders in Deraa, het epicentrum van de protesten. Bussen vol mensen uit omliggende dorpen trokken daar vandaag naartoe om de stad binnen te gaan en zich aan te sluiten bij de demonstraties. Syrische soldaten schoten vanmiddag in Deraa in de lucht in een poging te voorkomen dat mensen na het vrijdaggebed de straat op gingen. Later werd gericht geschoten op de mensenmassa’s die de stad probeerden binnen te komen, meldde een getuige aan Reuters.

Protesten in een niet nader benoemde plaats in Syrië, vandaag gepost op YouTube. De mensenmassa demonstreert ondanks dat plotseling traangas in hun richting wordt afgevuurd.

Leger schiet met scherp in Latakia

In Latakia werd ook met scherp geschoten. Ordetroepen openden het vuur op betogers waarbij minstens vijf mensen gewond raakten. In de kustplaats Banias zijn ook duizenden de straat op gegaan. In Homs hebben tienduizenden Syriërs aansluiting gevonden bij elkaar om zich tegen het regime te keren.

“We houden niet van jou! Bye, bye Bashar!”, schreeuwden duizenden in Homs terwijl het vuren van geweren in de verte te horen was. “Bashar, we zien je in Den Haag (waar het Internationaal Strafhof zetelt, red.)!”

De opstand in Syrië heeft sinds vandaag de steun van de door Assad verboden Moslim Broederschap. De president heeft tot nu toe tevergeefs geprobeerd met zowel concessies als hard ingrijpen de protesten de kop in te drukken. Gisteren kwamen berichten binnen over tweespalt binnen het Syrische leger na een geweldsexplosie afgelopen maandag. In totaal hebben de onlusten meer dan 450 levens gekost.