Prins William en Kate in het huwelijk getreden

Britain's Prince William and his wife Kate, Duchess of Cambridge, come out of Westminster Abbey in London, after their wedding service, on April 29, 2011. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Britain's Prince William and his wife Kate, Duchess of Cambridge, come out of Westminster Abbey in London, after their wedding service, on April 29, 2011. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Prins William en Kate Middleton gaven elkaar vandaag het ja-woord in de Westminster Abbey. Ze krijgen de titels Hertog en Hertogin van Cambridge.

Het openbare programma nam vandaag zo’n vier uur in beslag. De aankomst van het paar, de ceremonie, de rijtoer naar Buckingham Palace en uiteindelijk de balkonscène met de kus. Het huwelijk werd voltrokken door de aartsbisschop van Canterbury, in het bijzijn van 1.900 gasten.

Londen liep massaal uit (beelden).

Wij besluiten met de voorpagina van NRC Handelsblad. Lees hieronder ons liveverslag terug dat wij bijhielden van minuut tot minuut.


Vandaag opent NRC Handelsblad met het huwelijk op de voorpagina.
Elders in de krant:
Pag. 4 - Reportage langs de route: ‘Ik heb nog nooit een echte prins gezien, zegt Poppy’
Pag. 5 - Nieuws: ‘Een van de duurste huwelijken ooit: 20 tot 30 miljoen euro
Pag. 6 - Analyse: ‘Een trouwjurk met sexappael’
Pag. 7 - Wetenschap: ‘Woelmuis is prins, bij is prinses’.
Lees het allemaal in de digitale editie voor abonnees.

Prinses Máxima en prins Willem-Alexander lopen de Westminster Abbey uit. Foto Reuters / Kai PfaffenbachPrinses Máxima en prins Willem-Alexander lopen de Westminster Abbey uit. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

NRC-moderedacteur Milou van Rossum over de creatie van prinses Máxima van modehuis Valentino:

“Ik vind het een erg mooi, chique en best frivool jurkje. Volgens mij is het een rok met een top. Een goede afwisseling tussen al die knielange jassen, De kleur staat haar ook goed. Mooi hoofddeksel ook, maar in combinatie met het kapsel wel een beetje ouwelijk. Van die om haar pols gedraaide shawl begrijp ik niks.”

Update 15.53 uur:
De persoonlijke hoogtepunten van onze correspondent Titia Ketelaar in Londen:

1) “Een hoogtepunt was absoluut de jurk. Eenvoudig elegant. Iedereen vond ‘m mooi. Zelfs mijn erg kritische buren waren er zeer over te spreken. De jurk van zusje Pippa vond ik trouwens ook erg mooi.
2) De sfeer hier in Engeland is goed. De Britten waren tot nu toe redelijk lauw, maar dat veranderde de laatste paar dagen. Na het ja-woord klonk een enorm gejuich, dat overal te horen was. Na de dienst kwam iedereen uit hun huizen. Het is iets wat mensen delen met elkaar, het kweekt een gevoel van saamhorigheid.
De straatfeesten worden wel op een kleinere schaal gehouden dan ten tijde van het huwelijk van prins Charles en Diana in 1981. Toen waren dat er 10 miljoen, nu zijn er 5.000 aanvragen. Maar dat zegt nog niks.
3) De muziek van de huwelijksdienst was een hoogtepunt. Erg mooi uitgekozen. In de Anglicaanse kerk wordt altijd veel gezongen, dat vind ik persoonlijk erg mooi. Het mooiste van de dienst wat mij betreft.”

Een minpuntje vond Ketelaar de balkonscène:

“Het waren twee kleine kusjes. Voor een balkonscène had het iets langer mogen duren. Dit was meer een ‘goeiemorgen schat… en nu gaan we aan de koffie’.”

Update 15.01 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Zou de jurk al worden nagemaakt? Kopie jurk van Diana hing zelfde avond nog in een etalage #royalwedding

Prins William en zijn bruid Kate in een jurk van Alexander McQueen. Foto AFP / Suzanne PlunkettPrins William en zijn bruid Kate in een jurk van Alexander McQueen. Foto AFP / Suzanne Plunkett

Update 15.06 uur: Kate Middleton deed vandaag haar eigen make-up. Lees meer.

Update 14.55 uur:
NRC-moderedacteur Milou van Rossum nog eens uitgebreid over de jurk van Kate van het huis van de Brit Alexander McQueen:

“Een mooie, stijlvolle, flatteuze ivoorkleurige jurk, blijkt het te zijn, ontworpen door Sarah Burton, hoofdontwerpster van modehuis Alexander McQueen. Lange, kanten mouwen, een perfect zittend, strak aansluitend lijfje, een subtiel decolleté, door het kant en de korte sluier is er gelegenheid voor een blik op de rug. Een lange, wijde, geplooide rok van zijde met kanten bloemen vastgezet aan de onderkant en aan het lijfje, aan de achterkant uitlopend in een ronde, niet al te lange sleep. Beschaafd en klassiek, precies zoals Kate Middleton zich tot nu toe profileerde. En bovendien ontworpen door een Britse naam.”

“Maar toch ook een gedurfde en zelfverzekerde keuze. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de hooggesloten Valentino-creatie die Máxima Zorreguieta droeg op haar huwelijk, heeft Middletons jurk sex-appeal.”

“Burton gold als de grote favoriet. De 36-jarige ontwerpster was vijftien jaar lang de rechterhand van de eveneens Britse Alexander McQueen. Na de zelfmoord van McQueen, in februari 2010, volgde zij hem op als hoofdontwerper.” - Milou van Rossum

Update 14.45 uur:
Door haar huwelijk met William is Catherine Her Royal Highness Princess William of Wales geworden. En daarnaast krijgt ze ook de titel hertogin van Cambridge; een van de titels die William vandaag kreeg is hertog van Cambridge. Catherine zal, als William koning wordt, de zesde Engelse koningin Catherine worden.

“Catherine is de naam die wordt gebruikt door haar familie, Kate is de naam die ze in een werkomgeving gebruikt”, aldus het paleis in een verklaring.

Update 14.34 uur:

Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar twittert over de rest van het programma van vandaag:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Dat was het dan. Nu besloten receptie voor 650 gasten in state rooms, picture gallery en muziekkamer. En er zullen hapjes zijn #royalwedding
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar ’s Avonds geeft prins Charles een diner - denk toespraken door de getuigen, en een volle dansvloer #royalwedding

Update 14.32 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nou nou, dat was een kort kusje #royalwedding
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Hoera, en nog één klein kusje #royalwedding

Update 14.30 uur: Kate en William hebben elkaar twee keer kort gekust:

Update 14.26 uur: Kate en William zijn op het balkon verschenen en zwaaien naar het publiek. Ook de rest van de koninklijke familie is present.

Update 14.24 uur: De balkonscène met de kus kan nu elk moment beginnen.

Update 14.17 uur: ‘De kus’ wordt even voor half drie verwacht. De Amerikaanse zender NBC telt af:

Update 14.14 uur: Tienduizenden Londenaren hebben zich inmiddels verzameld bij The Mall bij Buckingham Palace om zometeen getuige te kunnen zijn van de balkonscène:

Update 14.11 uur: Elke seconden worden er honderden tweets met de hashtag #royalwedding verstuurd over het huwelijk. Ook de term #QILF is op dit moment trending op Twitter.

Update 14.04 uur: Persbureau AP meldt dat honderdduizenden Britten op dit moment straatfeesten houden ter gelegenheid van het huwelijk. Op een plein in Londen houdt een anti-monarchistische groep een feestje uit protest tegen het Britse koningshuis.

Update 13.57 uur: Scotland Yard heeft laten weten dat tot nu toe 43 mensen in Londen zijn opgepakt. Zij zijn gearresteerd voor verschillende vergrijpen, waaronder pogingen de openbare orde te verstoren.

Update 13.53 uur: Op Buckingham Palace worden nu wat (familie)foto’s geschoten.

Update 13.51 uur: De bruiloft gaat tegen de dertig miljoen euro kosten, aldus oud-correspondent Tim Overdiek van de NOS.

Update 13.49 uur:

Twitter avatar milouvanrossum Milou van Rossum En opeens weet de hele wereld wie Sarah Burton is.

Update 13.49 uur:
Voor de liefhebber: de Facebookpagina van het koor van de Westminster Abbey.

Update 13.43 uur: De BBC heeft alvast een paar reacties verzameld uit de fashionwereld over ‘de jurk’.
Trouwjurkenontwerper Philippa Lepley:

“It’s very understated, quite classic and timeless. it’s almost Grace Kelly-esque.”

Moderedacteur van The Telegraph Hilary Alexander noemt Sarah Burtons ontwerp:

“the Wedding Dress of the Century.”

Modemagazine Grazia maakt de vergelijking met wijlen prinses Gracia - Grace Kelly - van Monaco:

“Kate Middleton is the perfect Grace Kelly Princess bride! Everyone in the office crying about Sarah Burton (yesss!) designing the royal wedding dress. Anyone else feel like they’ve died and gone to fashion heaven…?”

Update 13.40 uur:

Twitter avatar BBCPeterHunt Peter Hunt Victoria Beckham tells BBC dress was beautiful. #BBCWedding

Update 13.37 uur: Nieuw beeld is toegevoegd aan onze fotoserie van het huwelijk.

Update 13.34 uur:
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vandaag bij de receptie in Buckingham Palace aanwezig. Zij zullen niet bij het feest zijn vanavond en vliegen eind van de middag terug naar Nederland voor het koninginnedagfeest van morgen.

Update 13.33 uur:

Twitter avatar royalweddingcnn Royal Wedding CNN What’s next? Balcony appearance in about 50 minutes and the first kiss! #royalwedding

Update 13.31 uur:
Ook koningin Elizabeth en haar man Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla en de ouders van Kate zijn gearriveerd op Buckingham Palace.

Update 13.30 uur:

Twitter avatar BBCRoyalWedding BBC Royal Wedding The newlyweds have arrived at Buckingham Palace for official photographs http://bbc.in/iqOnqV #BBCWedding #rw2011

Update 13.29 uur: Gejuich, gejoel en geschreeuw gedurende de hele route die de koets aflegde.

Update 13.28 uur: Ontwerper Karl Lagerfeld over de bruidsjurk tegen de Franse tv via de BBC:

“The future queen’s dress has been praised as “elegant and chic” by German couturier Karl Lagerfeld. He told French TV: “It’s very pretty, and relatively classic, but that goes with the decor, with a little touch of the 1950s.”

Update 13.25 uur: Het paar komt aan bij Buckingham Palace. Het volkslied God Save the Queen wordt gespeeld.

Het paar komt aan bij Buckingham Palace. Screenshot NOSHet paar komt aan bij Buckingham Palace. Screenshot NOS

Update 13.23 uur:
Vanavond zijn zo’n driehonderd mensen uitgenodigd bij het dansfeest op Buckingham Palace, zo vertelt oud-correspondent Tim Overdiek bij de NOS.

Update 13.21 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Daarachter Elizabeth en Philip. Prins Charles en Camilla, Michael en Carole Middleton delen de laatste koets #royalwedding

Update 13.20 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Achter hen, in Ascot Landauer, zitten getuigen en bruidsmeisjes. Koets wordt vaak gebruikt, bijv als koningin Ascot bezoekt #royalwedding

Update 13.18 uur:

Update 13.16 uur:

Route Royal WeddingRoute Royal Wedding

Update 13.14 uur: Het paar rijdt in de koets nu naar Buckingham Palace. Daar krijgt het publiek de kus op het balkon.

Update 13.14 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nu in open landauer uit 1902 naar Buckingham Palace. Koets werd gebouwd voor Edward VII #royalwedding

Update 13.13 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Prachtige muziek, vanaf nu ook te downloaden op iTunes, meldt paleis #royalwedding

Update 13.12 uur: De zenuwen vallen van het stel af. Zichtbaar opgelucht nu in de koets, zwaaiend naar het publiek langs de route.

Update 13.10 uur: Het paar loopt naar buiten. Er klinkt veel gejuich. De koets staat al klaar.

Update 13.06 uur: Het paar loopt nu de kerk uit als man en vrouw.

Update 13.05 uur: Kijk terug hoe prins William en Kate de huwelijkseed aflegden.

Update 13.03 uur: De preek van de bisschop van Londen is hier terug te lezen.

Update 13.01 uur:
De BBC citeert een professionele liplezeres die zag dat prins William tegen zijn schoonvader zei:

“We were supposed to have just a small family affair.”

Update 12.59 uur: De drie registers die door het echtpaar moeten worden getekend vindt plaats in een privé-kapel.

Update 12.57 uur: Terwijl het koor zingt, worden er weer prachtige beelden van de Westminster Abbey getoond.

Westminster Abbey. Screenshot NOSWestminster Abbey. Screenshot NOS

Update 12.55 uur:

De handtekeningen. Screenshot NOSDe handtekeningen. Screenshot NOS

Update 12.54 uur: Pippa Middleton komt naar voren om het bruidsboeket aan haar zus te geven.

Update 12.52 uur: Even nog de aankomst van de bruid tussendoor:

Update 12.48 uur:

Prins Charles, zijn vrouw Camilla Parker Bowles en prins Harry. Screenshot NOS

Prins Charles, zijn vrouw Camilla Parker Bowles en prins Harry. Screenshot NOSPrins Charles, zijn vrouw Camilla Parker Bowles en prins Harry. Screenshot NOS

Update 12.48 uur: De muziek wordt opnieuw ingezet van Charles Hubert Hastings Parry.

Update 12.47 uur: Het paar wordt gezegend.

Update 12.45 uur: Het echtpaar zit geknield voor het altaar.

Update 12.44 uur: Over de Alexander McQueen jurk van Kate:

“Some of the work on it was done by the Royal School of Needlework at Hampton Court”, aldus de BBC.

Update 12.42 uur: Ubi Caretas Et Amor wordt nu gezongen, een favoriet van het paar, zo meldt de BBC.

Update 12.42 uur:

Twitter avatar ClarenceHouse Clarence House Prince William and Catherine Middleton have written their own prayer #rw2011 #royalwedding http://bit.ly/kYqCNQ

Update 12.40 uur: Het koor zet een compositie in naar 1 Johannes 4.

Update 12.39 uur: De bisschop bidt dat god het paar zegent in het leven dat ze samen hebben gekozen.

Update 12.36 uur:De bisschop van Londen:

“Many people are feaful of the prospects for the world. But this is a joyful day, it is good that people in every continent are able to share. This day is a day of hope.”

Update 12.32 uur: De oorbellen heeft Kate voor deze dag cadeau gekregen van haar ouders. Ze zijn gevormd als eikenbladen met een eikel van diamant in het midden. Het motief verwijst naar het nieuwe wapen van de Middletons, met drie eikels. Ook haar zus Philippa kreeg een paar van deze oorbellen voor deze dag. (NOS)

Update 12.31 uur: Lees meer over de (afwezige) huwelijksring van prins William.

Update 12.29 uur: Lees hier meer over de muziek tijdens de huwelijksdienst.

Update 12.25 uur: James Middleton spreekt rustig en gedecideerd.

Twitter avatar BBCRoyalWedding BBC Royal Wedding James Middleton is verged to the Great Lectern to read Romans 12: 1,2,9-18 (via @wabbey) #BBCWedding #rw2011 Watch: http://bbc.in/iqOnqV

Update 12.26 uur: Meer beelden van Kate in onze fotoserie.

Update 12.25 uur: Broer James Middleton spreekt nu uit de bijbel.

Update 12.23 uur: Het paar is terug op haar plek. Er wordt gezongen. William en Kate zingen mee.

Update 12.21 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar De Dean of Westminster spreekt - ik hou even radiostilte, er moet binnen half uur een en ander voor de krant worden geschreven #royalwedding

Update 12.17 uur: Het paar legt de huwelijkseed af. De ring wordt nu omgeschoven. Kate zei heel bedeesd ‘I will’. Aartbisschop Rowan Williams heeft William en Kate officieel tot man en vrouw verklaard.

Update 12.13 uur: Volgens The Guardian zei prins William tegen zijn bruid: “you look beautiful”.

De bruidDe bruid

Update 12.07 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Prachtige jurk van Sarah Burton, ontwerper voor Alexander McQueen, met tiara van koningin uit 1936 #royalwedding

Update 12.05 uur: De trouwdienst is begonnen.

Update 12.03 uur:

“Het is een erg mooie jurk. Bij de naam Alexander McQueen zou je iets meer spektakel verwachten. Er zit een mooie klassieke jaren vijftig vorm in. De jurk is net iets spannender dan de jurk die Máxima droeg van Valentino, die had een zedige hals. Door dit kant en het korset is deze jurk net wat sexier. Er zit veel vorm in en hij valt erg mooi.” - NRC-moderedacteur Milou van Rossum

Update 12.00 uur: Kate stapt uit de auto.

Update 12.00 uur: Alexander McQueen ontwerpster Sarah Burton heeft de bruidsjurk ontworpen.

Update 11.56 uur: De zus van Kate, Pippa, is binnen.

Een glimp van Kate. Screenshot NOSEen glimp van Kate. Screenshot NOS

Update 11.54 uur: De jurk heeft veel kant en een lange sluier.

Prins Charles en Camilla Parker Bowles komen de Abbey binnen. Screenshot BBCPrins Charles en Camilla Parker Bowles komen de Abbey binnen. Screenshot BBC

Update 11.53 uur:

Kate Middleton. Screenshot NOSKate Middleton. Screenshot NOS

Update 11.51 uur: Een glimp van de jurk van Kate is nu te zien.

Update 11.49 uur:

Twitter avatar milouvanrossum Milou van Rossum Best geklede bruiloftsgasten: Victoria Beckham en mij onbekende vrouw in grijze new-lookjurk

Update 11.47 uur: Queen Elizabeth stapt uit de auto.

Update 11.46 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Bij de huwelijksceremonie van Elizabeth II in 1947 werden de eerste camera’s toegelaten #royalwedding

Update 11.43 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Bij de huwelijksceremonie van Elizabeth II in 1947 werden de eerste camera’s toegelaten #royalwedding

Update 11.42 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Lang waren de huwelijken van Britse koningen en prinsen besloten, zo trouwde Willem III in 1677 met Mary in haar slaapkamer #royalwedding

Update 11.39 uur:

“Mrs Middleton’s outfit is by Catherine Walker, a favourite designer of the late Diana, Princess of Wales. We understand she went through a number of possible outfits before settling on this one.” - BBC

Update 11.34 uur: Prins William heeft een prachtig rood pak aan, het officiersuniform van de Irish Guards, waarvan hij erekolonel is.

Moeder Carole Middleton loopt met zoon James de kerk binnen. Screenshot NOSMoeder Carole Middleton loopt met zoon James de kerk binnen. Screenshot NOS

Willem-Alexander en Máxima lopen de Westminster Abbey binnen. Screenshot NOSWillem-Alexander en Máxima lopen de Westminster Abbey binnen. Screenshot NOS

Update 11.29 uur: Prins Willem Alexander en prinses Máxima zijn binnen. Koningin Beatrix er vandaag niet bij, omdat het geen huwelijk van een kroonprins betreft.

Update 11.25 uur: Er zijn nieuwe beelden toegevoegd aan onze fotoserie van de bruiloft.

Update 11.22 uur: De bruidegom oogt ontspannen. Prins Harry lijkt meer gespannen.

Update 11.19 uur:

De prinsen William en Harry lopen de Westminster Abbey in. Screenshot NOSDe prinsen William en Harry lopen de Westminster Abbey in. Screenshot NOS

Update 11.16 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Daar gaan de prinsen, enorm gejuich stijgt op. Zit zelf nu te tikken voor @NRC (vanmiddag in de winkel), maar tv van alle buren is te horen

Update 11.13 uur:

Prins William en zijn broer Harry zijn in aantocht. Screenshot NOSPrins William en zijn broer Harry zijn in aantocht. Screenshot NOS

Update 11.06 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Paleis zegt dat moeder Carole blauwe jurk van Catherine Walker draagt, Kate’s jurk pas over uur zichtbaar. #royalwedding

Gasten arriveren in de Westminster Abby in Londen. Inmiddels is het al veel drukker. Foto AFP / WPA / Dominic LipinskiGasten arriveren in de Westminster Abby in Londen. Inmiddels is het al veel drukker. Foto AFP / WPA / Dominic Lipinski

Update 11.01 uur:

BBC:

“It’s just 15 minutes before the princes leave Clarence House for the abbey. Miss Middleton and William will travel separately to the abbey in State cars. These cars travel at around 9mph (14km/h) on processional occasions, and sometimes as slow as 3mph.”

Update 10.59 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Australische premier Gillard in de Abbey - wil de monarchie eigenlijk afschaffen, maar mag toch naar binnen #royalwedding

Update 10.57 uur: Nogmaals het tijdsschema: William en Harry worden rond 11.15 uur verwacht. De prins van Wales en Hertogin van Cornwall worden verwacht om 10.42 uur en de koningin en prins Philip om 10.45 uur. De bruid wordt rond 12.00 verwacht.

Update 10.55 uur: Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar:

“hele weddenschappen over haar van Kate, opgestoken of niet, that’s the question ;-) “

Update 10.52 uur: Sir John Major, de voormalige Britse premier is ook in de kerk. Zijn Labour-opvolgers Tony Blair en Gordon Brown zijn vandaag niet uitgenodigd.

Update 10.49 uur: Wil je de bloemen in de Westminster Abbey van dichtbij bekijken? Zie hier.

Update 10.49 uur: Ook Rowan Atkinson alias Mr. Bean is al gesignaleerd.

Update 10.48 uur: Sir Elton John is zojuist gearriveerd bij de Abbey.

Update 10.46 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nu er al genoeg? @guardian (http://t.co/5c8m6iB) en @Londonist (http://t.co/oZBnfBB) bloggen over alles behalve #royalwedding

Update 10.43 uur: Hoewel er wat buien verwacht worden vandaag, zullen prins William en Kate na de voltrekking van hun huwelijk in een open koets van Westminster Abbey naar Buckingham Palace rijden. (PA)

Update 10.41 uur: De Britse premier David Cameron, die zegt te hebben geslapen aan The Mall voor het huwelijk van Charles en Diana, vertelt aan Sky News:

“It’s a young couple who love each other but it’s also about the invaluable institution of the monarchy. People will be watching all across the world and seeing the best of British.”

Update 10.40 uur:

Twitter avatar nickhighambbc Nick Higham Consensus here at Goring that mystery dress designer is Sarah Burton. We’ll all look silly if it isn’t #bbcwedding

Update 10.38 uur: Britse premier David Cameron geeft nu een interview op de BBC. Hij voelt de opwinding.

Update 10.35 uur: Onze correspondent Titia Ketelaar fotografeert het buitenleven:

Foto NRC / Titia KetelaarFoto NRC / Titia Ketelaar

Update 10.30 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Hoeden spotten in de Abbey, jongere vrouwen dragen de door Kate populair gemaakte fascinators - kleine bloemen, veren etc #royalwedding

Update 10.28 uur: Prins William (28 ) is na zijn vader Charles tweede in de lijn voor de Britse troonopvolging. Kate is 29 jaar.

Update 10.24 uur: Prins William wordt rond 11.15 in de kerk verwacht, de bruid zal kort voor 12.00 uur verschijnen.

Update 10.21 uur: Gisteren schudde prins William nog handen met duizenden fans in de buurt van Buckingham Palace.

”Het enige wat ik hoef te doen, is mijn tekst goed uitspreken”, zei hij lachend.

Update 10.17 uur: De Beckhams zijn gearriveerd bij de Westminster Abbey. David Beckham draagt een medaille. Prins William is voorzitter van de voetbalbond.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar De Beckhams komen aan in de Abbey, zij in eigen ontwerp in donkerblauw, hij met orde british empire opgespeld #RoyalWedding

“Victoria Beckham ziet er adembenemend uit in deze jurk van haar eigen label.” - NRC-moderedacteur Milou van Rossum

De voetballer David Beckham met zijn vrouw Victoria. Foto AFP / Ben StansallDe voetballer David Beckham met zijn vrouw Victoria. Foto AFP / Ben Stansall

Update 10.15 uur: EU-president Van Rompuy feliciteert het paar.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Many congratulations to Prince William & Kate Middleton! Drawing on Shakespeare… “Shall I compare your love to a Spring’s day?” #rw2011

Update 10.10 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Kate of Catherine? Paleis heeft het over laatste: ‘Catherine is de naam die wordt gebruikt door haar familie’

Update 10.08 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Weersvoorspelling: scattered showers - dat wordt paraplu’s #royalwedding

Update 10.05 uur: Clarence House roept bezoekers en kijkers op om hun ervaringen op deze huwelijksdag te delen op Facebook.

Update 10.00 uur:

Twitter avatar royalweddingcnn Royal Wedding CNN If no rain, William & Kate will ride in open carriage. If it rains, they will leave in the glass carriage Princess Di rode in to her wedding

Update 9.55 uur: Amerikanen met ‘royal fever’ staan vandaag vroeg op om naar het huwelijk te kijken. Enkelen beginnen met een volledig Engels ontbijtje en Britse themafeesten worden bijgewoond om in de juiste stemming te komen.
Aan de oostkust beginnen de feestjes al rond 4 uur ‘s ochtends, een uur voordat de bruiloft om 11.00 uur lokale tijd in Londen begint.

Update 9.45 uur:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Trafalgar Sq inmiddels aardig vol, nog 2,5u voor dienst begint, stemming zit er goed in #royalwedding http://yfrog.com/h4kfihoj

De ochtendbladen in Melbourne openen vandaag groot met 'The Wedding'. Foto AFP / William WestDe ochtendbladen in Melbourne openen vandaag groot met 'The Wedding'. Foto AFP / William West

    • Marije Willems