Israël ‘zeer bezorgd’ over heropening grens Egypte-Gaza

Palestijnen demonstreerden woensdag bij de grensovergang tussen Gaza en Egypte. Foto: Reuters / Ibraheem Abu Mustafa.

Israël zegt “zeer bezorgd” te zijn over de aankondiging door Egypte dat het de grens met Gaza op korte termijn gaat heropenen. Een Israëlische functionaris zei vanochtend tegen persbureau AFP te vrezen voor de gevolgen in de Sinai.

De functionaris verklaarde de Israëlische bezorgdheid door te zeggen dat “Hamas erin geslaagd is om een gevaarlijke militaire machine op te zetten, ondanks de inspanningen van Egypte om dat te voorkomen. Hij zei dat Israël “geplaagd” wordt door de recente ontwikkelingen in Egypte, die volgens de functionaris strategische gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van Israël.

Israël reageert op uitspraken van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken vanochtend tegen Al Jazeera. Al “in de komende dagen” neemt Egypte volgens Nabil Al-Arabi maatregelen om de blokkade te verzachten. De regering van oud-president Mubarak hield de grens met het door de moslimfundamentalistische Hamas geregeerde Gazastrook jarenlang potdicht. Al-Arabi noemt dit nu “schandelijk”.

Vier Palestijnen gewond bij Israëlische actie in Gaza

Bij een Israëlische militaire actie in Gaza raakten vannacht nog vier Palestijnen, onder wie twee kinderen, gewond. Israël zegt het vuur te hebben geopend op terroristen die explosieven bij de grens tussen Israël en Gaza wilden plaatsen. Hamas beweert dat de Israëli’s het vuur op een woning openden.