Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Adviesorgaan pleit voor uitsmeren bezuinigen cultuur

De bezuinigingen in de cultuursector moeten niet in één keer doorgevoerd worden. Dat stelt de Raad voor Cultuur, die ervoor pleit de bezuinigingen uit te smeren over de periode 2013-2015.

De raad pleit in een adviesrapport voor het terugdraaien van de veelbesproken btw-verhoging en het behoud van de cultuurkaart, een kortingspas voor scholieren. Volgens het adviesorgaan speelt die een onmisbare rol in de educatie van jongeren.

De raad adviseert staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) de bezuinigingen niet per 1 januari 2013 in te voeren. Er is een overgangsperiode nodig om “onherstelbare schade” aan de sector te voorkomen, schrijft de raad in een advies aan Zijlstra.

Het kabinet bezuinigt tweehonderd miljoen euro op de cultuursector. Daarvan is 75 miljoen al ingevuld door Zijlstra. Over de rest mag de raad adviseren. De raad gaat voor een “mix van bezuinigingsmodellen”. De hele sector moet inleveren, ook bibliotheken en musea. Verder zouden twee van de vier internationale filmfestivals wat de raad betreft geen subsidie meer moeten krijgen.