Zoek alternatieven

David van Gennep testte ooit op ratten en is nu directeur van Stichting AAP.

Hij vraagt zich af: zijn wij bereid de prijs te betalen voor stoppen met dierproeven?

Wat zegt een onafhankelijke deskundige? Bestaat er een onafhankelijke deskundige? We vragen David van Gennep (55). Als viroloog deed hij ooit dierproeven met ratten. Nu is hij directeur van Stichting AAP, een Europees opvangcentrum voor uitheemse dieren afkomstig uit illegale handel, circussen, laboratoria.

Stichting AAP ving onlangs vijf apen op die negen jaar lang proefdier waren bij de Universiteit van Utrecht. Een wetenschapper zei de dag van de overdracht dat de dieren met plezier meewerkten aan de tests. Van Gennep: „Ik vrees dat hij zelf geloofde dat dat waar was. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid neemt soms morele dilemma’s weg. Daar moeten we voor waken.”

Van Gennep schrok toen hij te horen kreeg dat twee van de apen niet kunnen omgaan met een onbeperkt wateraanbod. De testdieren werden beloond met water. Van Gennep: „Ze hebben chronische dorst gehad. Hoe kan de Dier Ethische Commissie zoiets goedkeuren?”

Van Gennep twijfelt of de tijd rijp is abrupt te stoppen met dierproeven. „Zijn we als samenleving bereid de prijs te betalen die daaraan kleeft? Als mijn kind ziek is, weiger ik geen medicijnen die op dieren zijn getest.” Wel gelooft hij dat het tijd is voor meer openheid en discussie. „Laat de Dier Ethische Commissie maar openbaar maken wat ze doet.” En hij vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in het zoeken naar alternatieve onderzoeksmethoden.