Rebelse punkpionier

De Engels-Somalische Marianne Elliot-Saïd, alias Poly Styrene, was de feministische tegenhanger van Johnny Rotten.

FILE - In this Oct. 29, 1979 file photo, British singer Poly Styrene, who fronted X-Ray Spex, is seen in London. Styrene, whose real name was Marion Elliott-Said, had been suffering from cancer and has died at the age of 53. (AP Photo/PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE
FILE - In this Oct. 29, 1979 file photo, British singer Poly Styrene, who fronted X-Ray Spex, is seen in London. Styrene, whose real name was Marion Elliott-Said, had been suffering from cancer and has died at the age of 53. (AP Photo/PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE AP

Vier woorden had Poly Styrene nodig om onsterfelijk te worden. „Oh bondage up yours!” schreeuwde ze in 1977 op de gelijknamige single van haar punkgroep X Ray Spex. Het was de beginselverklaring van een zangeres die eiste serieus genomen te worden in een popwereld vol seksisme en machogedrag.

Op achttienjarige leeftijd vertolkte ze het oergevoel van de punk, rebels en rumoerig als de feministische tegenhanger van Johnny Rotten.

De Engels-Somalische Marianne Elliot-Saïd ging zich Poly Styrene noemen nadat ze de Sex Pistols had zien optreden. Ze kleedde zich in lichtgevende jurkjes en droeg nog een beugel toen ze een van de boegbeelden werd in de ontluikende punkscene van Londen. Met ‘The day the world turned day-glo’ en ‘Identity’ werd het amateurisme afgeschud en ontwikkelde X Ray Spex zich tot een aantrekkelijke popgroep die op het album Germ Free Adolescents de draak stak met het frisse imago.

In 1983 trad ze toe tot Hare Krishna en richtte ze haar muzikale activiteiten op het spirituele. Als punkpionier stond ze aan de wieg van de riot grrrl-beweging en inspireerde ze groepen als Bikini Kill en de Yeah Yeah Yeahs.

Afgelopen maandag verloor Poly Styrene haar strijd tegen borstkanker, een maand na haar comeback met het album Generation Indigo.