Publieke Omroep heeft nog 13 grootverdieners

Bij de Publieke Omroep werkten vorig jaar nog 13 presentatoren die met hun salaris boven de balkenendenorm zaten. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar zei de NPO te verwachten dat er eind 2010 14 presentatoren boven de norm zouden zitten. Eind 2009 waren het er 17.

Verwacht wordt dat er dit jaar nog twee presentatoren van de lijst geschrapt worden. Meer dan dat aantal zit er niet in, in verband met contracten die nog langer dan een jaar doorlopen. Uiteindelijk mogen er vijf televisie- en drie radiopresentatoren overblijven. Deze acht moeten door de omroepen worden voorgedragen, waarna de Raad van Bestuur beslist.

BNN heeft de meeste grootverdieners in dienst: een kwartet presentatoren verdient daar boven de norm. Daarna volgen de TROS en de KRO; beiden hebben twee veelverdienende presentatoren.

De salarissen van presentatoren van de NPO werd eerder aan banden gelegd, nadat verontwaardiging ontstond over de hoge inkomens van de presentatoren. Presentatoren mogen niet meer verdienen dan de ‘balkenendenorm’, 181 duizend euro. Slechts een ‘handjevol’ mag meer verdienen. Dat mag alleen als de presentator bijvoorbeeld een kijkcijferkanon is of een uniek talent heeft. Destijds werd ook afgesproken dat de regels alleen voor nieuwe contracten gelden.