‘Huiswijn Albert Heijn is helemaal geen wijn’

De wijn van Albert Heijn bestaat uit ingedroogde most, waar gist en gedestilleerd water aan wordt toegevoegd, beweert de Keuringsdienst van Waarde.
De wijn van Albert Heijn bestaat uit ingedroogde most, waar gist en gedestilleerd water aan wordt toegevoegd, beweert de Keuringsdienst van Waarde.

De huiswijn van Albert Heijn is eigenlijk geen wijn; hij is gemaakt van ingedroogde most, waar gist en gedestilleerd water aan wordt toegevoegd. Dat beweerde het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde vanavond. Albert Heijn ontkent.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De Keuringsdienst kreeg een brief van een anonieme kijker die beweerde dat een deel van de wijn die ons land binnenkomt eigenlijk ingedikte druivensap is, waar daarna water aan wordt toegevoegd. Het programma belde met allerhande bedrijven en instanties en ontdekte dat het gaat om wijnen van “B-klasse en C-klasse-merk” die daadwerkelijk op een dergelijke manier gemaakt worden. De huiswijn van Albert Heijn zou er daar een van zijn.

Volgens de Europese wijnwetgeving is het niet toegestaan water aan wijn toe te voegen. Wijn hoort in zijn geheel van druiven afkomstig te zijn. Maar het gebeurt wel, volgens een aantal mostverkopers - onder meer omdat het mostconcentraat goedkoper te produceren en te vervoeren is dan wijn in fles. Ook hoef je geen alcoholbelasting te betalen, omdat het technisch gezien geen alcohol is.

Een ander contactpersoon van het programma zei overigens dat het alsnog goed smakende ‘wijn’ oplevert en dat het verschil nauwelijks te proeven is.

Update vrijdag 29 april, 10.45 uur: Albert Heijn geeft aan nrc.nl een reactie op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde:

Het is volgens de Europese wetgeving verboden om een met gedestilleerd water aangelengd product te verkopen als wijn. Albert Heijn houdt zich aan de Europese wetgeving en verkoopt dus geen eigen merk wijnen die op die manier geproduceerd zijn. Wij hebben de Keuringsdienst van Waarde dit laten weten. Het verbaast ons dan ook dat zij in hun programma toch een suggestie wekken over de huiswijn van Albert Heijn.