Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

15 doden bij terorristische aanslag Marrakech - ‘mogelijk twee Nederlanders onder doden’

People are evacuated from Marrakesh's Jamaa el-Fnaa square after an explosion rocked the Argana cafe (top), April 28, 2011. A bomb killed 15 people including foreigners in Morocco's bustling tourist destination of Marrakesh, officials said on Thursday, in an attack that bore the hallmark of Islamist militants. REUTERS/Youssef Boudlal (MOROCCO - Tags: CIVIL UNREST TRAVEL)
People are evacuated from Marrakesh's Jamaa el-Fnaa square after an explosion rocked the Argana cafe (top), April 28, 2011. A bomb killed 15 people including foreigners in Morocco's bustling tourist destination of Marrakesh, officials said on Thursday, in an attack that bore the hallmark of Islamist militants. REUTERS/Youssef Boudlal (MOROCCO - Tags: CIVIL UNREST TRAVEL) Mensen zijn geëvacueerd van het Djemaa el-Fna plein na de ontploffing in café Argana. Foto Reuters / Youssef Boudlal

Bij een explosie in een druk café aan het Djemaa el-Fna plein in Marrakech zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. Eenentwintig mensen raakten gewond. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een zelfmoordaanslag.

Bij de explosie in Café Argana (foto van voor de explosie) kwamen vijf Marokkanen en tien toeristen om het leven. Een van hen is Brits; over de nationaliteit van de rest van de toeristen is nog niets bekend. Een medische bron zegt de precieze identiteit van de slachtoffers nog niet te kunnen bepalen.

Update 22:07: Volgens de staatstelevisie in Marokko zijn onder de doden vijf Marokkanen, zes Fransen en vier mensen met een ander paspoort. Een van hen zou Brits zijn, volgens berichten van eerder vandaag. Volgens de Volkskrant onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken momenteel berichten dat er twee Nederlanders onder de slachtoffers zouden zijn. Al Jazeera meldde eerder vandaag dat het om een totaal van 18 doden zou gaan; dat aantal is nu dus weer naar beneden bijgesteld. Onder de gewonden zijn zeker acht Fransen, een Canadees, een Brit en drie Marokkanen.

Het café Argana in Marrakech. Foto Reuters / Youssef BoudlalHet café Argana in Marrakech. Foto Reuters / Youssef Boudlal

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt bewijs te hebben gevonden dat het om een aanslag gaat, en denkt dat een terrorist een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. Een ooggetuige vertelt aan persbureau AFP een persoon te hebben gezien die een bom liet afgaan en daarna het café verliet.

Een video van na de aanslag:

Aangetroffen bewijs op de plek van de explosie geeft aan dat het om een criminele daad gaat.” - verklaring van het ministerie

‘Uiteengereten lichamen’

Een fotograaf van Reuters die op het plein aanwezig was beschrijft hoe slachtoffers door omstanders uit het café werden gedragen.

Ik hoorde een grote klap op het plein, in café Argana. Toen ik bij de plek aankwam zag ik hoe uiteengereten lichamen uit het café werden gehaald.”

Aanslag zou dodelijkste in acht jaar zijn

Café Argana ligt pal aan het beroemde Djemaa el-Fna in het centrum van Marrakech, midden in de medina. Als de explosie inderdaad een terroristische aanslag was, is het de dodelijkste aanslag in Marokko in acht jaar. In 2003 kwamen 45 mensen om bij een aanslag in Casablanca.

Eerder werd door ooggetuigen en een bron binnen de lokale autoriteiten gemeld dat het zou gaan om ontplofte gasflessen en repte men van een ongeluk.

Beelden van de Marokkaanse televisie:
http://youtu.be/d4oiKJAHYAY

Een video vanaf het plein:

Hier is een video waarop te zien is hoe forensische experts aan het werk zijn.

Forensisch onderzoek op de plek van de explosie. Foto Reuters / Youssef BoudlalForensisch onderzoek op de plek van de explosie. Foto Reuters / Youssef Boudlal

Foto Reuters / Jean BlondinFoto Reuters / Jean Blondin


Grotere kaart weergeven