Op meer hogescholen onterecht diploma’s uitgereikt

Nederland, Amsterdam, 19-05-08 Eindexamen in een gymzaal op de Bredero College. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Amsterdam, 19-05-08 Eindexamen in een gymzaal op de Bredero College. © Foto Merlin Daleman Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

Niet alleen op Inholland is het mis. Ook vier andere hogescholen lijken diploma’s te hebben uitgereikt aan studenten die daar geen recht op hadden. Dat blijkt uit het rapport ‘Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs’, dat de Inspectie van het Onderwijs vanmiddag openbaar heeft gemaakt.

Gisteravond werd al bekend dat er bij vier opleidingen van de hogeschool Inholland de hand werd gelicht met de regels. Nu blijkt dat het ook mis is bij de opleidingen journalistiek van Windesheim, werktuigbouwkunde bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), communicatie & media van de Hanze hogeschool en communicatie van de hogeschool Leiden.

Omdat er zo veel twijfels bestaan over de wijze waarop bij deze opleidingen diploma’s zijn verstrekt, gaat nu inhoudelijk gekeken worden naar het werk dat door studenten is geleverd. Als dat onder de maat is, krijgen de instellingen een boete en dreigt sluiting voor de opleidingen.

In een eerste reactie zegt staatssecretaris Zijlstra tegen NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter dat hij de conclusies van de inspectie “buitengewoon ernstig” vindt. “De waarde van de diploma’s in het hoger onderwijs mag nooit ter discussie staan en dat is nu dus wel het geval.”

Zijlstra concludeert dat er „gaten in het systeem” zitten:

„De controle op het hoger onderwijs functioneert niet goed. Daarom ga ik de wet aanpassen. De inspectie, die geen zeggenschap heeft over het hoger onderwijs, krijgt dat in de toekomst wel. De examens en toetsen worden het kernpunt van de accreditatie: als die niet in orde zijn, wordt een opleiding niet goedgekeurd.”

De inspectie adviseerde Zijlstra een procedure in werking te stellen die kan leiden tot de intrekking van de acrreditatie van de zeer zwakke opleidingen bij Inholland. Zijlstra heeft dat advies overgenomen. Als de opleidingen de boel over een jaar niet op orde hebben, gaat de stekker er uit.