’12.000 extra medewerkers in de zorg komen er echt’

De beloofde zorgmedewerkers staan niet klaar; veel van hen zullen uit de scholen voor de zorgsector moeten komen. Foto NRC / Leo van Velzen

Nog deze kabinetsperiode komen er twaalfduizend extra medewerkers in de zorg bij. Dit verzekerde minister van Volksgezondheid Schippers de Tweede Kamer vandaag. Die had haar ter verantwoording geroepen naar aanleiding van een interview waarin zij had gezegd dat dit “heel moeilijk” zou worden.

Edith Schippers (VVD) heeft te kampen met forse financiële tegenvallers. De twaalfduizend extra verplegers en verzorgers, zoals in het gedoogakkoord met de PVV overeen is gekomen, staan echter niet op de tocht. “Die extra medewerkers aan het bed komen er. Aan het geld dat daarvoor is gereserveerd komen we niet.”

De minister zei vorige maand in een interview met RTL Z nog dat het een hele opgave wordt de extra handen aan het bed te realiseren. “We hebben geen blik verzorgenden dat we open kunnen trekken”, sprak ze toen. Vandaag bleef ze bij dit standpunt: de extra zorgmedewerkers zijn niet van de ene op de andere dag geregeld. De minister beloofde echter nog voor het einde van deze kabinetsperiode (medio 2014) het beloofde aantal voor elkaar te hebben.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en D66 vrezen dat de financiële tegenvallers wel degelijk zullen leiden tot minder medewerkers in de zorg. Ze willen er zeker van zijn dat de kwaliteit van de verzorgers en verplegers niet achteruit gaat. Ondanks haar harde toezeggingen wist Schippers die zorgen niet geheel weg te nemen.