‘TomTom speelt gegevens door aan politie’

TomTom navigatie systeem . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,13 juli 2006
TomTom navigatie systeem . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,13 juli 2006 TomTom is marktleider in Nederland op het gebied van navigatieapparatuur. Foto NRC/Vincent Mentzel

De politie gebruikt gegevens van TomTom om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Dat meldt het AD vandaag.

Het rijgedrag van gebruikers van het navigatiesysteem wordt in de apparaten geregistreerd. Als ze het systeem koppelen aan een computer om bijvoorbeeld een wegenkaart te vernieuwen, wordt gevraagd of de gegevens gebruikt mogen worden ‘om de producten van TomTom te verbeteren’. Vervolgens wordt de data door TomTom via een tussenbedrijf doorverkocht aan de politie.

Veel gebruikers van het navigatiesysteem weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht. De ANWB vindt daarom dat klanten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de werkwijze. “De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren”, zegt een woordvoerder.

De Raad van Korpschefs noemt het een ‘slim middel’. “We moeten technologie benutten”, aldus een woordvoerder.

TomTom verlaagt omzetverwachting

TomTom maakt vandaag bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers bekend zijn omzetverwachting voor 2011 vanwege tegenvallende verkopen van losse navigatieapparaten in de VS te verlagen.

Persbureau Dow Jones schrijft dat het bedrijf uit Amsterdam verwacht dat de omzet dit jaar zal uitkomen tussen de 1,425 miljard euro en 1,475 miljard euro, tegen een eerdere omzetverwachting van ongeveer 1,52 miljard euro, de omzet in 2010.

De reden voor de omzetwaarschuwing ligt in de VS, waar sprake was van een “meer negatieve trend tegen het eind van het kwartaal”. In Europa zijn de verkopen van losse navigatieapparaten “min of meer” in lijn met de eigen verwachting.