Rutte onder vuur na onderonsje met Statenlid

De oppositie betichtte de premier tijdens een spoeddebat van dealtjes sluiten voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

De oppositie heeft zich kritisch uitgelaten over het gesprek dat premier Rutte samen met PVV-leider Geert Wilders had met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Rutte noemt het „volstrekt normaal” dat hij een gesprek voert om de coalitie aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. „U zou mij gebrek aan regie verwijten als ik dat niet zou doen”, aldus Rutte.

Rutte moest zich gisteren in een spoeddebat verantwoorden in de Tweede Kamer over het onderonsje vorige week met het Statenlid en Wilders. Na het gesprek bleek opeens dat Robesin zijn stem op 23 mei bij de Eerste Kamerverkiezingen niet aan de Onafhankelijke Senaatsfractie geeft, maar aan één van de coalitiepartijen. Rutte kon over het gesprek geen mededeling doen. Het zou volgens hem de vertrouwelijkheid van het gesprek schaden.

D66-leider Pechtold meent dat Rutte niet bezig was voor zijn eigen partij, maar voor de PVV: „Een premier die zijn plek gebruikt om de gedoogpartner aan een zetel te helpen.” Wilders vindt dat het zijn taak is zijn best te doen om een linkse meerderheid in de senaat te voorkomen .

Volgens Rutte zijn het „gewoon verkiezingen” en is het ambt van premier een politiek ambt. Hij ontkent dat hij een deal heeft gesloten met het Zeeuwse Statenlid. Robesin gaf eerder toe dat de ontpoldering van onder meer de Hedwigepolder aan de orde is geweest in het gesprek. Rutte garandeerde in de Kamer dat hij op geen enkel punt toezeggingen heeft gedaan aan Robesin.

Volgens PvdA-leider Cohen, die het spoeddebat had aangevraagd, heeft het gesprek toch alle schijn van een deal. Ook SP-leider Roemer vindt dat het gesprek niet had mogen plaatsvinden. (NRC)