Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

‘Mierenvlot’ verbijstert insectologen

Mieren hebben bovennatuurlijke krachten, het is genoegzaam bekend. Nu weer dit: het mierenvlot. Stort een bak vuurmieren uit boven water en ze zullen zich vliegensvlug tot een levend vlot vormen. Dit kunnen ze wekenlang volhouden.

Ze grijpen elkaar stevig vast. De lucht die opgeslagen is op het ruwe oppervlak van hun exoskelet zorgt er volgens de wet van Cassie-Baxter voor dat ze niet nat worden. Ook de onderste mieren niet. Helemaal bizar wordt het als de onderzoekers het vlot proberen onder te dompelen. Dat gaat niet.