Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kabinet stopt opslag vingerafdrukken biometrisch paspoort’

Foto NRC

Er is nog te veel onzekerheid over de veiligheid en betrouwbaarheid omtrent de opslag van vingerafdrukken uit het biometrisch paspoorten en dus stopt het kabinet daar voorlopig mee. Op termijn moet er wel een grote databank komen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Trouw schrijft vanochtend dat de paspoortwet niet meer op een meerderheid kan rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie heeft nu ook de VVD zijn steun ingetrokken. Er zijn volgens de partij te veel problemen met de opslag, de foutmarge van vingerafdrukken en de manipulatie van data.

Zowel deskundigen als de Kamer hebben twijfels bij een landelijke databank waarin vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort worden bewaard. Ook lokale opslag bij gemeenten wordt voorlopig opgeschort. De vingerafdrukken worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf. Zes miljoen mensen zouden hun vingerafdrukken inmiddels al hebben ingeleverd.