Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Fatah en Hamas bereiken akkoord over interim-regering

Vertegenwoordigers van Fatah en Hamas eind maart na verzoeningsgesprekken in Ramallah. Foto: AFP / Abbas Momani.

Vertegenwoordigers van de rivaliserende Palestijnse partijen Fatah en Hamas hebben een principe-akkoord over verzoening gesloten in Kairo. Dat heeft een woordvoerder van president Abbas bekend gemaakt.

Onderdeel van de deal zou het vormen van een interim-regering van nationale eenheid zijn die een datum voor het houden van Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen moet vaststellen. Een bron rond de Egyptische inlichtingendienst zei tegen persbureau Reuters:

“De onderhandelingen hebben geresulteerd in volledige overeenstemming over alle discussiepunten, inclusief het opzetten van een interim-regering met specifieke taken en het vaststellen van een datum voor verkiezingen.”

Wat de gevolgen van de deal zijn is volgens onze Israël-correspondent Guus Valk nog moeilijk te zeggen:

“Gaat Hamas nu weer bovengronds op de Westoever? Deze deal zou ook betekenen dat Hamas in Gaza de macht met Fatah moet delen. Het akkoord is een eerste stap, maar we moeten nog zien of dit echt tot iets leidt. President Abbas heeft deze verzoening wel nodig om zichzelf legitimiteit te geven. Hij heeft het aflopen van zijn termijn geen democratisch mandaat meer.”

Beide partijen onderhandelden vandaag onder leiding van Egyptische bemiddelaars, die al weken proberen om de twee facties nader tot elkaar te brengen. Hamas bevestigde na afloop dat alle verschilpunten tussen beide Palestijnse partijen overbrugd zijn en kondigde aan dat er binnenkort in Kairo een ceremonie plaatsvindt om de verzoening te vieren.

Palestijnse partijen al jaren met elkaar in conflict

Fatah en Hamas leven sinds 2007 in onmin met elkaar en besturen sindsdien allebei een deel van de Palestijnse gebieden: de door de Palestijnse Autoriteit gedomineerde Fatah is de baas op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait op de Gazastrook.

De Palestijnse presidentsverkiezingen hadden oorspronkelijk al in januari 2009 moeten plaatsvinden, maar werden door een conflict tussen Fatah en Hamas uitgesteld. Hamas wilde dat de parlementsverkiezingen, die officieel voor vorig jaar op de planning stonden, gelijktijdig met de presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden. Dat wilde Fatah echter weer niet.