‘Deel studies Inholland voldoet niet aan hbo-kwaliteitseisen’

Hogeschool Inholland Haarlem. Foto NRC / Maurice Boyer

Mogelijk verliezen twee opleidingen van hogeschool Inholland hun accreditatie en worden vier opleidingen beboet. Studenten van deze opleidingen hebben via een omweg onterecht een diploma ontvangen.

Dat blijkt uit een uitgelekt rapport van de Inspectie van het Onderwijs over alternatieve afstudeertrajecten bij vijf studies van de hogeschool. Bij de opleidingen bedrijfseconomie en media & entertainment management in Haarlem en commerciële economie en vrijetijdsmanagement in Diemen blijkt veel mis te zijn.

Het blijkt bovendien dat studenten die het normale afstudeertraject hebben doorlopen, diploma’s hebben ontvangen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van hbo-onderwijs. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat 39 procent van de afgestudeerden bij Inholland onrechtmatig een diploma heeft gekregen.

Terpstra accepteert conclusies en neemt maatregelen

In een eerste reactie aan NRC Handelsblad zegt collegevoorzitter Doekle Terpstra dat Inholland het kritische rapport “zonder voorbehoud accepteert” en dat er al veel maatregelen genomen zijn om het niveau van het onderwijs op de hogeschool ter verbeteren. “De inspectie spreekt het vertrouwen uit in de stevige aanpak van het college van bestuur en de realisatiekracht van de betreffende medewerkers”, aldus Terpstra.

‘Conclusie niet verrassend, maar wel schokkend’

NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter noemt de conclusies na het inzien van het rapport “niet verrassend, maar wel schokkend” omdat er ook van alles mis blijkt te zijn bij de reguliere opleidingen.

“Er was niet zomaar sprake van een ‘genade zesje’, maar bij deze opleidingen was iets structureels niet in orde. Het blijkt nu dat afgestudeerden zonder geschikt diploma de arbeidsmarkt op zijn gekomen.”

Volgens Funnekotter zal bij deze de studies in het ergste geval de stekker eruit getrokken worden, maar zullen zij in ieder geval een boete krijgen. Hij benadrukt wel dat deze resultaten niet gelijk voor alle opleidingen van Inholland gelden:

“Het is geen oordeel over de hele hogeschool. Je moet deze resultaten niet extrapoleren, Er komen nog rapporten over opleidingen van zo’n dertig andere onderwijsinstellingen waar ook sprake is geweest van twijfelachtige afstudeertrajecten.”

GroenLinks wil spoeddebat

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt een spoeddebat aan met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het rapport van de Inspectie van Onderwijs, meldt de Volkskrant. Klaver wil nu dat het hele rapport op tafel komt en dat er een oplossing komt voor gedupeerde afgestudeerde studenten.