Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bestaande vingerafdrukken biometrisch paspoort worden gewist

Foto: NRC

De vingerafdrukken uit biometrische paspoorten die momenteel door gemeenten zijn opgeslagen, worden gewist.

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner, vandaag in het debat over de opslag van biometrische gegevens in de Tweede Kamer, meldt Novum. De Kamer drong daar bij de minister op aan. Het gaat om de vingerafdrukken van zo’n zes miljoen mensen.

Het parlement toonde zich tevreden over de beslissing van de minister, maar wilde wel weten waarom zij zo slecht geïnformeerd waren over de problemen rond de vingerafdrukken.

Geen meerderheid meer in Kamer voor opslag vingerafdrukken

Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie trok ook de VVD vandaag haar steun in voor de opslag van biometrische gegevens. Donner kon daardoor in het parlement niet meer op een meerderheid rekenen.

Volgens de partijen zijn er nog teveel problemen met de opslag, de foutmarge van vingerafdrukken en de manipulatie van data. Zo bleek uit een proef dat een op de vijf vingerafdrukken niet overeenkomt met de persoon van wie hij afkomstig is.

Opslagtermijn verkort tot tijd tussen aanvraag en afgifte paspoort

Voortaan zullen vingerafdrukken niet langer bewaard worden dan de tijd die nodig is tussen de aanvraag van een paspoort en de afgifte ervan. Maar volgens Donner kan het geheel schrappen van de opslag niet, dat is namelijk in strijd met Europese regelgeving.

Vanochtend liet Donner in een brief aan de Kamer al weten de opslag van vingerafdrukken voorlopig te staken. Hiermee is ook een landelijke databank van de baan.

De vingerafdrukken worden nu nog alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.

‘Kritiek op paspoort werd door BPR genegeerd’

Vorige week bleek al dat zowel deskundigen als de Kamer twijfels hadden bij een landelijke databank waarin vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort zouden worden bewaard. Toen eisten D66 en de SP een integriteitsonderzoek naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) dat zich bezighoudt met de invoering van het biometrisch paspoort. Kritische medewerkers bleken te zijn tegengewerkt en kritische rapporten werden stelselmatig genegeerd.