Rutte: gesprek met Statenlid volstrekt normaal, oppositie houdt schijn van deal

Mark Rutte tijdens het spoeddebat over zijn gesprek met een Zeeuws Statenlid op het Torentje. Screenshot NOS

De oppositie is kritisch over het gesprek dat premier Rutte samen met PVV-leider Geert Wilders had met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Rutte noemt het “volstrekt normaal” dat hij een gesprek voert om de coalitie aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. “U zou mij gebrek aan regie verwijten als ik dat niet zou doen”, aldus Rutte.

Rutte moest zich vanmiddag in een spoeddebat verantwoorden in de Tweede Kamer over het onderonsje dat hij vorige week had met het Zeeuwse Statenlid en Wilders. Na het gesprek bleek opeens dat Robesin zijn stem niet aan de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) geeft, maar aan één van de coalitiepartijen. Rutte kon vandaag over het gesprek geen enkele mededeling doen, dit zou de vertrouwelijkheid van het gesprek schaden.

D66-leider Pechtold meent dat Rutte niet bezig was voor zijn eigen partij, maar voor de PVV.

“Op het Torentje moest de PVV geholpen worden aan een tiende zetel. [...] Een premier die zijn plek gebruikt om de gedoogpartner aan een zetel te helpen.” - Pechtold

PVV-leider Wilders reageerde dat hij het zag als zijn taak om zijn best te doen dat links geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

Rutte vindt dat hij juist heeft gehandeld. Volgens hem zijn het “gewoon verkiezingen” en is het ambt van premier een politiek ambt.

“De minister-president is geen staatshoofd. Hij of zij is bestuurder en staat aan het hoofd van een politieke partij. [...] Het zijn gewoon verkiezingen. En er is sprake van een zwevend electoraat.” - Rutte

Rutte: geen toezeggingen gedaan in gesprek


Het Zeeuwse Statenlid Robesin gaf eerder toe dat de ontpoldering van onder meer de Hedwigepolder aan de orde is geweest in het gesprek. Rutte garandeerde vandaag in de Kamer dat hij op geen enkel punt toezeggingen heeft gedaan aan Robesin.

“Dat had gekund, binnen de kaders van het coalitieakkoord. We zijn daarom ‘dubbel’ binnen de grenzen van de behoedzaamheid gebleven.”

Pechtold wil dat Rutte nog voor de Eerste Kamerverkiezingen van 23 mei bekend maakt of en welke alternatieven er zijn voor het ontpolderen van de Hedwigepolder.

De oppositie verweet Rutte geheimzinnigheid en vindt dat de premier zijn functie met die van partijleider heeft verwisseld.

ChristenUnie-leider Rouvoet: “Bij de eerstvolgende verkiezingen kan het weleens druk worden bij u in het Torentje als alle zwevende kiezers zich bij u gaan melden voor een gesprek.”

Volgens PvdA-leider Cohen, die het spoeddebat had aangevraagd, heeft het gesprek nog steeds alle schijn van een deal. SP-leider Roemer vindt dat het gesprek niet had mogen plaatsvinden. De politiek relevante feiten liggen volgens Rutte op tafel, die het gesprek wel oorbaar acht, ook voor in de toekomst. Overige vragen van de Kamer zijn “nieuwsgierigheid met een hoofdletter N”, aldus Rutte.

‘Positie Cohen wat onhandig, Wilders weggezet als gevestigde orde’

Chef van de politieke redactie van NRC, Herman Staal, was bij het debat aanwezig en zegt er het volgende over:

“De positie van Cohen vandaag was wat onhandig. Eerst bleef hij het standpunt huldigen dat de schijn is blijven hangen dat er afspraken zijn gemaakt. Maar uiteindelijk geloofde hij de premier toch “op zijn blauwe ogen”. Hij ging ook niet zover om een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen, terwijl Rutte hem daar bijna toe uitnodigde. Rutte zei daarover na afloop van het debat: ‘hij zette zichzelf een beetje klem’.”

“Nadrukkelijker dan voorheen zette de oppositie Wilders weg als de gevestigde orde. Hij draait al 21 jaar mee in Den Haag. Die tactiek zullen we in de toekomst vaker gaan zien. Wilders zegt zelf altijd een einde te willen maken aan de achterkamertjespolitiek. Maar Sap hield hem voor dat daar nu zelf deel van heeft uitgemaakt.”