Plannen nieuw hulpkonvooi Gaza in laatste stadium

Pro-Palestijnse activisten willen een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook sturen om de naar eigen zeggen illegale Israëlische blokkade daar te doorbreken. De plannen bevinden zich in het laatste stadium, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De vloot, bestaande uit ongeveer vijftien schepen met zeker 1.500 opvarenden, zal humanitaire goederen naar het gebied vervoeren. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten uit de hele wereld. De schepen zullen in mei vertrekken vanuit Griekenland en op 31 mei arriveren in Gaza.

Aankomst jaar na doden op Turks schip Mavi Marmara

Op die datum is het een jaar geleden dat een hulpkonvooi van dezelfde initiatiefnemers aangevallen werd door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden, acht Turken en een Turks-Amerikaanse staatsburger, om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

In totaal doen 23 organisaties mee aan de actie. Zij willen de blokkade aan de Gazastrook doorbreken. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

Ook het Turkse schip Mavi Marmara, waarop de dodelijke slachtoffers vielen, doet mee. Een woordvoerder van de organisatie die de boot stuurt, laat weten dat het vertrek van het hulpkonvooi misschien uitgesteld wordt in verband met de Turkse verkiezingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht een aantal weken geleden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon al het hulpkonvooi tegen te houden. Netanyahu noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Rosenthal: Nederlandse deelname draagt niet bij aan oplossing conflict

Het Nederlandse kabinet roept Nederlandse organisaties op om niet mee te doen aan een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook. Het initiatief levert volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal “allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict”.

In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.